Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Depresija 19.03.2015.

19.03.2015.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Depresija je ozbiljan poremećaj koji se mora liječiti. Ona je više od tuge. Depresija nije osjećaj prolaznog neraspoloženja, već bolest koja narušava svakodnevni život.

Depresivni bolesnici su  tužni, bezvoljni i pojačano umorni. Depresija se manifestira i ravnodušnošću, bezidejnošću, apatijom, gubitkom životne radosti, nesanicom, ali u nekim slučajevima i pojačanom napetošću, nemirom i razdražljivošću.

Kako biti siguran da je riječ o bolesti, a ne o prolaznom neraspoloženju ili tuzi?  Što su najčešći simptomi i uzroci depresije i kako se liječi ? Je li je točno da žene češće oboljevaju od depresije od muškaraca, te da ima i da će biti sve više depresivnih?

Pitanja su na koja u "Zdravljaku" odgovara psihijatrica u riječkom KBC-u i predstojnica Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. Tanja Frančišković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici