Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Gripa 05.01.2017.

05.01.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Zbog komplikacija gripe, čije su posljedice najčešće upale pluća, na odjelu pulmologije riječkog KBC-a nema slobodnih bolesničkih kreveta. U bolnicu primaju šest do sedam pacijenata dnevno, većinom kronične bolesnike i starije osobe. Na području Primorsko-goranske županije prijavljeno je više od 800 oboljelih od gripe. Epidemija još nije na vrhuncu pa se i dalje preporučuje cijepljenje, a cjepiva još ima. Gripa je ozbiljna bolest i može dovesti do komplikacija, posebice kod kroničnih bolesnika i starijih osoba, zato treba mirovati barem tjedan dana uz snižavanje temperature i čajeve. Ako bolest traje duže od deset dana i pojave se simptomi poput bolova u prsima i teškog disanja, treba otići liječniku.

Interes javnosti za cijepljenje ove sezone bio je znatno veći nego prethodnih godina. Cjepiva još ima i ako se sada cijepimo još uvijek postoji mogućnost da se zaštitimo od zaraze gripom, jer se otpornost stječe dva do tri tjedna nakon cijepljenja, a vrhunac epidemije se očekuje za oko mjesec dana . Preporuka je, osim cijepljenja, posebice za starije osobe, izbjegavanje mjesta gdje se okuplja puno ljudi, redovito pranje ruku, jačanje imuniteta C vitaminom.

Do sada, zbog gripe u Rijeci nitko nije preminuo, kao u Zagrebu i Splitu, iako na Zavodu za pulmologiju KBC-a Rijeka ovih dana primaju šest-sedam pacijenata svakodnevno. Tijekom akutne faze bolesti pacijente zadržavaju na liječenju u bolnici, a nakon toga ih otpuštaju i sami nastavljaju terapiju kod kuće.

Gost „Zdravljaka“ je epidemiolog iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Dobrica Rončević 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici