Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak: Krv i krvni pripravci 26.10.2017.

26.10.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Unatoč znanstvenim dostignućima, medicinskom napretku i naporu farmaceutske industrije da se proizvede lijek koji bi zamijenio krv, još uvijek smo na početku. Zbog toga bolesnici kojima treba transfuzijsko liječenje i dalje ovise o dobroj volji građana, darivatelja krvi.

Transfuzijska medicina je dio kliničke i laboratorijske medicine koja se bavi uzimanjem krvi, proizvodnjom krvnih pripravaka, laboratorijskim testiranjem i transfuzijskim liječenjem. Specifična je jer su za tu granu medicine jednako značajni bolesnik i darivatelj krvi.

Transfuzijska služba prikuplja, testira, prerađuje i čuva krv i pripravke namijenjene transfuzijskom liječenju čime se liječi 10 do 50 posto bolesnika - na hematološkim i onkološkim odjelima, tijekom operacija i onih koji zbog trauma ili nečeg drugog krvare. Za to je potrebno osigurati 55 doza krvi na 1000 stanovnika

Nestašice krvnih pripravaka ugrožavaju liječenje i život bolesnika pa se građane potiče da se uključe u darivanje krvi kako bi na zalihama uvijek imali dovoljan broj krvnih pripravaka tim više što zalihe krvi treba svakodnevno obnavljati zbog kratkog roka upotrebe.

O transfuzijskoj medicini u "Zdravljaku" razgovaramo sa Snježanom Skorup Buneta, dr.med.specijalisticom transfuziologije iz riječkog KBC-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici