Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : obiteljski liječnici o novim Zakonima u zdravstvu 21.05.2015.

21.05.2015.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine pozdravlja većinu prijedloga u dva nova Zakona u zdravstvu za razliku od članova Hrvatske udruge bolničkih liječnika koji ih kritiziraju.

Obiteljski liječnici drugačije tumače zabrinjavajući dio nacrta zakona  prema kojem bi primarna zdravstvena zaštita, posebno obiteljska medicina, trebala biti u cijelosti prepuštena u ruke koncesionara i smatraju da nema straha od amerikanizacije zdravstvenog sustava. Obiteljski liječnici tvrde i da nije točno kako se neće moći osigurati zdravstvena zaštita u slabije naseljenim i teže dostupnim područjima
Dom zdravlja mora osigurati zdravstvenu zaštitu na tzv. manje atraktivnim područjima, zato jer niti jednom koncesionaru nije „dozvoljeno“ da tamo radi zbog malog broja pacijenata. A Dom zdravlja, s druge strane, ne ide kroz koncesiju, već jednostavno otvori ordinaciju, bez obzira na broj pacijenata.

Gost „Zdravljaka“ je Leonardo Bressan predsjednik Nadzornog odbora i podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Primorsko-goranskoj županiji, te član Stručnog vijeća županijskog Doma zdravlja u Rijeci

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici