Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Osteoporoza 13.04.2017.

13.04.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, zbog čega kost postaje manje čvrsta i podložna prijelomima. U Republici Hrvatskoj 250 000 ljudi boluje od osteoporoze, a 80% su žene.

Zbog osteoporoze najčešći su prijelomi kralježnice, natkoljenične kosti i podlaktice. Prijelom kuka u starijoj dobi praćen je povećanom smrtnošću - petina bolesnika umire u roku od šest mjeseci, a dvije trećine bolesnika nakon prijeloma kuka ovisno je o tuđoj pomoći. Gubitak koštane mase počinje oko tridesete, a genetika odredjuje 60 posto vršne koštane mase. Ostali čimbenici koji imaju utjecaj su hormonalni status, tjelesna aktivnost, životne navike poput pušenja, prekomjernog uživanja kave i alkohola, premali unos kalcija putem prehrane, nedovoljno izlaganje suncu s posljedičnim smanjenjem vitamina D.

Zlatni standard u postavljanju dijagnoze je denzitometrija (dvoenergetska apsorpciometrija X zraka) kojom se odredjuje mineralna gustoća kostiju. Denzitometrija se može nadopuniti rentgenskim pregledom, laboratorijskim parametrima koji nam daju podatke o izgradnji i razgradnji kostiju, vrlo rijetko i biopsijom kosti.    

Liječenje osteoporoze podrazumijeva prekid navika loših po zdravlje, fizičku aktivnost, uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem i vitaminom D. Najčešće se u liječenju koriste lijekovi koji smanjuju razgradnju kostiju poznati kao bisfosfonati, a mogu se koristiti i hormoni.

U "Zdravljaku" o osteoporozi razgovaramo s Eminom Grgurević-Dujmić, specijalisticom radiologije i voditeljicom Centra za prevenciju i dijagnostiku kroničnih bolesti županijskog Doma zdravlja u Rijeci i Majom Peršić-Margić specijalisticom interne medicine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici