Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Ovisnost o cigareti 02.06.2016.

02.06.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Svaki treći stanovnik Hrvatske je pušač i u prosjeku popuši od 20 do 30 cigareta dnevno. Po broju pušača Hrvatska je pri samom vrhu zemalja Europske unije pa je lani za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvojeno 1,3 milijarde kuna. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

O razlozima zašto se započinje s pušenjem, kako djeluje duhanski dim, zbog čega treba prestati ili uopće nikada ni počinjati pušiti u "Zdravljaku" razgovaramo s Helenom Glibotić Kresina i Svjetlanom Gašparović Babić iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici