Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Psihoterapija 13.10.2016.

13.10.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Jedna od definicija psihoterapije - liječenja razgovorom je - odvija se u susretu terapeuta i klijenta kroz komunikacijski čin. Psihoterapija je susret najmanje dvoje ljudi, a komunikacija terapeuta s klijentom na verbalnoj i neverbalnoj razini jedino je sredstvo, bez primjene bilo kakvih drugih sredstava. Stoga se psihoterapiju još naziva terapijom razgovorom, savjetovanjem, psihosocijalnom terapijom. Može se reći da je psihoterapija općeniti termin koji se upotrebljava da bi se opisao proces psihološkoga tretiranja psiholoških poremećaja i mentalnih patnji.

Smatra se da je psihoterapija korisna u tretiranju osoba s dijagnozom nekih mentalnih problema kao što su anksiozni poremećaji (opsesivno-kompulzivni poremećaj, fobije, panični napadi i postraumatski stresni poremećaj), poremećaji raspoloženja (depresije i bipolarni poremećaji), ovisnosti (alkoholizam, kompulzivno kockanje i ovisnost o drogama), poremećaji hranjenja (anoreksija i bulimija), poremećaji osobnosti (borderline osobnost) i poremećaji koji uzrokuju odmak od realnosti kao što je shizofrenija i psihotički poremećaji. Međutim, pacijent u psihoterapiji ne mora imati dijagnozu mentalnoga poremećaja, već može imati specifične potrebe da razriješi konflikte unutar obitelji, na poslu, da se prilagodi velikim životnim promjenama, kao što je razvod braka, gubitak voljene osobe, gubitak posla, da nauči vještine efikasnog komuniciranja, da lakše prođe kroz teške tretmane za neko tjelesno oboljenje kao što je maligna bolest ili kronična bol.

Danas se psihoterapija sve više prepoznaje kao zasebna profesija iako su različiti profesionalci uključeni u djelatnost psihoterapije: psiholozi, psihijatri, socijalni radnici, više medicinske sestre i sl.

 

Gošća "Zdravljaka" je psihoterapeutkinja Ilinka Serdarević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici