Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Rinologija 12.01.2017.

12.01.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Rinologija se bavi liječenjem bolesti nosa, a najčešće bolesti su rinitis odnosno upala sluznice nosa, bilo zbog alergije ili zaraze virusima, te sinusitis - upala sinusa.

Simptomi alergijskog rinitisa su začepljen nos, te svrbež očiju, nosa i nepca, dok su glavobolja, svrbež nosa i ždrijela, te ponekad i povišena temperatura, simptomi virusne upale sluznice nosa, najčešće bolesti gornjeg dišnog sustava, koju uzrokuje više od 200 različitih virusa, što se prenose kapljičnim putem i dodirom. Virusni rinitis može biti praćen i obilnim sekretom, otjecanjem sluznice nosa, pojačanim suzenjem i kihanjem, a ponekad prelazi u bakterijsku superinfekciju uz gnojni sekret.

Akutna upala sinusa  (sinusitis)  obično nastaje kao posljedica virusne infekcije gornjeg dišnog trakta ili različitih alergoloških stanja, a ako traje dulje od tri mjeseca postoji opasnost da prijeđe u kroničnu upalu što je često posljedica akutnog sinusitisa koji nije liječen ili je nepravilno liječen.

O najčešćim bolestima nosa i liječenju u „Zdravljaku“ razgovaramo s docenticom Tamarom Braut dr. med. iz Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Rijeka

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici