Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Šećerna bolest 17.11.2016.

17.11.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Šećernu bolest nazivaju i tihi ubojica, jer ne boli, pa je mnogi zanemaruju ne znajući da je imaju, a dugoročne posljedice su oštećenja na krvnim žilama, i veći rizik za srčani ili moždani udar.

Svaka jedanaesta odrasla osoba u svijetu ima šećernu bolest a posebno zabrinjava da sve više djece ima dijabetes tip1 što znači doživotnu terapiju inzulinom. No, ako se bolest rano otkrije, može se dobro kontrolirati, ne samo inzulinom, već i dijetom i tjelesnom aktivnošću.

Od dijabetesa, takozvanog tihog ubojice, u Hrvatskoj boluje više od 260 tisuća ljudi, a mjesečno se otkrije čak 1000 novooboljelih.

 U „Zdravljaku“ o šećernoj bolesti razgovaramo s prof.dr. Dubravkom Jurišić Eržen i predsjednicom riječke Udruge dijabetičara „Mellitus“ Adrianom Modrušan

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici