Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Sepsa 14.09.2017.

14.09.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Sepsa je vrlo smrtonosna ali teško prepoznatljiva bolest jer nema specifične simptome i svaki sat zbog nje u svijetu umre pedesetak ljudi. Za preživljavanje je presudno prepoznavanje i liječenje bolesti u roku 60 do 80 minuta - u roku zlatnog sata. Simptomi su visoka temperatura, poremećaj svijesti, disanja i mokrenja, a uzročnik su bakterije u našem tijelu kod izrazitog pada imuniteta. Bakterije se toliko namnože da napuštaju svoja prirodna staništa - kožu, crijeva, mokraćni mjehur - i prelaze u krv te izazivaju dugotrajne komplikacije i u konačnici smrt .

Sepsa nastaje kao odgovor organizma na upalno oštećenje tkiva i organa. Može dovesti do septičkog šoka, multiorganskog zatajenja i smrti, naročito ako nije na vrijeme prepoznata pa oko 40 posto oboljelih umire. Sepsa je odgovorna i za 60-80 posto smrti u dječjoj dobi - godišnje ubije više od 6 milijuna novorođenčadi i uzrokuje više od 100.000 slučajeva majčinske sepse, a pacijenti koji prežive imaju dvostruko veći rizik od smrti u sljedećih 5 godina.
Broj hospitaliziranih osoba oboljelih od sepse udvostručio se u posljednjih 10 godina, što je više od broja hospitaliziranih zbog infarkta miokarda.

Ranim prepoznavanjem i liječenjem bolesti antibioticima, infuzijskim otopinama i lijekovima za potporu rada srca i bubrega može se prepoloviti smrtnost, pa kod sumnje na sespu bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu.

O sepsi u "Zdravljaku" razgovaramo s doc. dr. Vlatkom Sotošek Tokmadžićpofesoricom na Katedri za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje riječkog Medicinskog fakulteta i voditeljicom anesteziologije Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici