Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Skolioza - iskrivljenje kralježnice 29.06.2017.

29.06.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Glavni simptom skolioze je postranično iskrivljenje kralježnice koje se s vremenom i rastom kod djece može pogoršati tako što iskrivljnje kralježnice jača. Prvi znakovi vidljivi su ponajprije u stojećem stavu: nejednaka visina ramena i bokova, nejednako razvijena muskulatura oko kralježnice, rebrana grba te nejednak prostor između ruku.

Blaža skolioza u početku ne mora stvarati nikakvu nelagodu ni bol. Međutim, kasnije u životu nejednako raspoređeno naprezanje može se akumulirati i izazvati bol u bilo kojem dijelu leđa, ramena ili vrata, a može se pojaviti i kronična mišićna napetost. Budući da se ne krećemo dovoljno, sve više sjedimo na poslu i kod kuće, a djeca u školi i uz kompjutere, sve je više i oboljenja kralježnice, posebice u dječjoj dobi - skolioza se, naime, najčešće javlja u predpubertetu i to kod djevojčica.

O liječenju skolioze njemačkom Schort metodom u "Zdravljaku" govore viši fizikalni terapeuti, specijalizirani samo za liječenje kralježnice,  Dražen Vuković i Neven Martić  iz riječkog Nado centra 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici