Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku 15.12.2016.

15.12.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci slavi 50. rođendan. Stručne aktivnosti Zavoda su provođenje sudsko-medicinskih obdukcija, mrtvozornička služba, sudska vještačenja, procjene težine tjelesnih ozljeda, toksikološke i molekularne analize DNK-a.

Zavod surađuje sa sudovima, državnim odvjetništvom, policijom i Uredom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Patoanatomske obdukcije osnovna su djelatnost Zavoda što se provode kako bi se utvrdio uzrok smrti u slučajevima kada postoji sumnja da je smrt prouzročena kaznenim djelom, na zahtjev obitelji umrlog ili ako je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi.

Od osnutka Zavoda izvršeno je više od 14 tisuća obdukcija, 37 tisuća toksikoloških analiza, te 6.500 histoloških pretraga. Osim patoanatomskih obdukcija, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku provodi histološke, toksikološke, antropološke analize, sudsko-medicinska vještačenja i utvrđuje očinstvo analizom DNK-a.

U "Zdravljaku" razgovaramo s vršiteljem dužnosti predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. Draženom Cuculićem 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici