Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Zdravlje dječjih zuba 23.03.2017.

23.03.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Djeca Primorsko-goranske županije imaju najzdravije zube u Hrvatskoj, zahvaljujući programu unapređenja oralnog zdravlja što ga devet godina provode županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci, Klinika za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i riječki Medicinski fakultet.

Posebice su dobri rezultati postignuti kod dvanestogodišnjaka - oni imaju četiri puta zdravije zube od svojih vršnjaka u Hrvatskoj. Djeca u petom razredu osnovne škole na području Primorsko-goranske županije u prosjeku imaju jedan pokvaren zub, dok u ostatku Hrvatske djeca prosječno imaju po četiri zuba s karijesom, plombom ili im je zub izvađen. To je najgora statistika u Europi - na ljestvici po tzv. kep indexu zuba iza Hrvatske je jedino Bugarska.

Program "Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih" od  2013. godine provodi se i u dječjim vrtićima Primorsko-goranske županije. Tete i studenti Medicinskog fakulteta s djecom redovito četkaju zube, a o pravilnoj oralnoj higijeni trenutačno uči oko 7600 mališana predškolskog uzrasta. Dvadesetak vrtića opremljeno je i ormarićima za držanje pribora za četkanje zuba.

O tome u "Zdravljaku" razgovaramo s voditeljicom Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Helenom Glibotić Kresina i prof.dr.sc. Natašom Ivančić Jokić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici