Arhiva slušaonice - Skalanada

Petak, 19.04.2019 12:40

Isprika mladima

Petak, 05.04.2019 12:40

Plaća

Da nam je plaća važna, nije potrebno objašnjavati. No teže je objasniti koliko plaća koju smo dobili korespondira s vrijednošću posla koji smo odradili. Oni koji primaju najviše, najviše i doprinose zajednici ili to nije tako posloženo? U ovoj emisiji sa Zoranom Skalom pokušat ćemo pobliže razmotriti tu vezu između našeg rada, njegove vrijednosti za širu zajednicu i financijske nagrade koju dobivamo za obavljeni posao.

Petak, 22.03.2019 12:40

Slobodna trgovima

Walden Bello, profesor na New York-škom Državnom sveučilištu i istraživač suradnik u Centru za studije Jugoistočne Azije pri sveučilištu u Kyotu je prije dvadesetak dana sudjelovao na Azijskom trgovačkom summitu u HongKongu. Tamo ga je pozvao časopis The Economist da razgovara s Robertom Koopmanom, glavnim ekonomistom WTO-a na temu “Velika rasprava o trgovini“ i to u vremenu kada raste otpor slobodnoj trgovini. „Ja sam za trgovinu. Ali nisam za „slobodnu trgovinu“, jer je to loša ideja i loša politika. Slobodna trgovina danas ima mnogo problema. Ali promotori slobodne trgovine sami su ih izazvali. Ipak ne zato što su je premlako branili, kako se sugeriralo u najavi ove rasprave. Oni su krivi zbog puno većih grijeha", rekao je tada Bello. Više u novoj Skalanadi sa Zoranom Skalom.

Petak, 08.03.2019 12:40

Dan žena i klimatski štrajk

O raznim vidovima nekorektnosti pa i opasnostima kojima su izložene žene, nedavno je pisao Guardian temeljem knjige Nevidljiva žena: Ukazivanje na predrasude u korištenju podataka u svijetu projektiranom za muškarce koju je napisala Caroline Criado Perez. Fascinantno je koliko još ima područja življena u kojima je postojanje žena projektno zanemareno i kako su neke predrasude koje idu na štetu žena tvrdokornije od nespornih statističkih činjenica. O tome , ali i onome što će se širom svijeta događati 15.3.- u novom nastavku Skalanade sa Zoranom Skalom.

Petak, 22.02.2019 12:40

Meka rješenja za tvrda vremena

Živimo u turbulentnim vremenima kada diljem svijeta jača desni ekstremizam. Nekada su to samo grupe nasilnika prema emigrantima, prema drugim nacionalnim, rasnim ili vjerskim skupinama, a nekada su to prave političke stranke čije djelovanje i programi nose vrlo prepoznatljiva nacistička obilježja. Na nedavnom Ekonomskom forumu u Davosu mnogi sudionici su izrazili strahovanje da će se ekonomske prilike u svijetu još više zakomplicirati, što samo znači nastajanje još plodnijeg tla za ekstremizam. Kako se nositi s tom pojavom razgovaramo u novoj Skalanadi.

Petak, 08.02.2019 12:40

Car je gol

Kad se rasplamsa polemika o LNG-u i eksploataciji ugljikovodika, svaka strana obično iz rukava poteže i mjeri neki novčane učinke koji bi trebali donijeti prevagu na stranu ZA ili PROTIV tih projekata. O tome ovdje nećemo. Za tako što, naime, nedostaju još neki novčani pokazatelji. Primjerice, kolika je kunska protuvrijednost života, zdravlja i dobrobiti naše djece, za koju kažemo da ih volimo iznad svega, ali si ipak, dopuštamo da razmišljamo o projektima koji će im to ugroziti. O tome u novoj Skalanadi sa Zoranom Skalom.

Petak, 25.01.2019 12:40

Sretan ili autentičan

Siječanj. Za mnoge je to depresivan mjesec kada ližu otvorene potrošačke rane na svojim tekućim računima nastale tijekom blagdanskih šopingiranja. A po ekonomskim statistikama, svi bismo trebali skakati od sreće, jer smo probili sve dosadašnje rekorde u potrošnji. To je ekonomski indikator da nam je bolje, da potrošački optimizam raste, da će BDP biti veći... Ali, kad pogledamo ljude oko sebe, na njima se baš i ne vidi neka euforija zbog tih statističkih postignuća. Danas ćemo govoriti o nekim psihološkim objašnjenjima vezanim uz tu pojavu. S nama je Zoran Skala

Skalanada
Skalanada

HRT – Radio Rijeka — Gospodarstvo, unutarnja, život

O svemu što muči naš planet - klimatskim promjenama, gospodarskoj krizi, globalizaciji, neodrživom razvoju - i rješenjima koja su nadohvat ruke, ali zahtijevaju promjenu razmišljanja i prilagodbe usvojenih navika, slušajte svakog drugog petka u 11:30 u emisiji Saše Vuksana i Zorana Skale.

Sljedeća emitiranja

Petak, 26.04.2019. 11:30 - 11:45

Petak, 03.05.2019. 11:30 - 11:45

Poslušajte

Isprika mladima
Petak, 19.04.2019 12:40

Plaća
Petak, 05.04.2019 12:40

Slobodna trgovima
Petak, 22.03.2019 12:40

Dan žena i klimatski štrajk
Petak, 08.03.2019 12:40