17. izdanje Cvijeta mediterana

17. izdanje Cvijeta mediterana

Vera Begić-Blečić, Ivan Mandekić i Valerij Jurešić

Katarina Bogdanić ima 14 godina, nedavno je postala nacionalni majstor. Ena Cvitan ima pak 15 godina i kadetska je prvakinja Hrvatske. Nešto je starija Nikolina Golub, ima 16 godina i to su ta naša tri cvijetića zbog kojih ovaj turnir i organiziramo, rekao je Mandekić

Od nedjelje pa do 18. ožujka u šahovskom domu u Rijeci održat će se 17. Međunarodni ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana. Šahovski klub Draga  ove je godine okupio deset šahistica iz Bugarske, Ukrajine, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Na ovom turniru mogu se stjecati norme za međunarodnog ženskog majstora i velemajstora. Ovo je jak turnir, a mogli smo napraviti i jači. Ali nismo željeli samo održati turnir, već pružiti prigodu našim šahisticama, prije svega onima mladima. Dolazi bugarska velemajstorica, prošlogodišnja pobjednica, Adriana Nikolova te velemajstorica, Ukrajinka Evgeniya Doluhanova. Naša Mirjana Medić je legenda šaha, sudjelovala je na svim dosadašnjim turnirima. Tu je prvakinja Srbije Ljilja Drljević, prva ploča slovenske reprezentacije Laura Unuk te naša Ana Berke. Ono što ovaj turnir čini posebnim su mlade igračice. Katarina Bogdanić ima 14 godina, nedavno je postala nacionalni majstor. Ena Cvitan ima pak 15 godina, na prvenstvu Europe 2015. bila je peta i kadetska je prvakinja Hrvatske. Nešto je starija Nikolina Golub, ima 16 godina i to su ta naša tri cvijetića zbog kojih ovaj turnir i organiziramo, naglasio je Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ i jedan od organizatora turnira.

I ove godine turnir se organizira s idejom jačanja afirmacije i ravnopravnosti žena u društvu te ga podupiru Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Ono što me osobno veseli je karakter turnira, a to je afirmativna ideja jačanja prava žena i ravnopravnosti spolova u društvu. Taj je turnir donio nove standarde u oraganizaciji pa su našim stopama krenule i druge zemlje. Možemo biti ponosni što je Rijeka promotor ženskog šaha u svijetu. Prigoda koja se na ovom turniru pruža mladim i neafirmiranim šahisticama od velike je važnosti. Pozivam građane da u što većem broju podrže ovaj turnir. Već 16 godina zaredom gospodin Mandekić uspješno organizira ovaj turnir i u ime Grada veliko mu hvala, rekla je Vera Begić-Blečić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke. 

Organizaciju turnira sve ove godine potpomaže i Primorko-goranska županija.

Ovaj je turnir i preživio zbog svoje ženstvenosti. Na tu potrebu da se baš kroz sport uvede neka agresija nad ženama i da ih se stavi na drugo mjesto, Cvijet Mediterana je najbolji odgovor. Sigurno prije 17 godina nismo mislili da će danas biti lošije nego je bilo tada. No baš zato je potrebna potpora ovom događaju, rekao je Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Prvo kolo igra se već u nedjelju, svečano otvaranje s promotivnom šahovskom partijom velikim figurama na riječkom Korzu na rasporedu je u ponedjeljak u 12 sati. Detaljne informacije kao i raspored igranja mogu se pronaći  na www.cvijet-mediterana.com.

Komentari