2. listopada, rođendan Mahatme Gandhija, Međunarodni je dan nenasilja

2. listopada, rođendan Mahatme Gandhija, Međunarodni je dan nenasilja 2. listopada, rođendan Mahatme Gandhija, Međunarodni je dan nenasilja
Foto: Nikolina Deranja / Radio Rijeka Foto: Nikolina Deranja / Radio Rijeka
Zajednička slika uzvanika (foto: Grad Rijeka) Zajednička slika uzvanika (foto: Grad Rijeka)
Sadnja lipe (foto: Grad Rijeka) Sadnja lipe (foto: Grad Rijeka)

Foto: Nikolina Deranja / Radio Rijeka

U riječkoj Gradskoj vijećnici u okviru obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja održana je rasprava o ostavštini Mahatme Gandhija čiji se rođendan rezolucijom UN-a od 2007. godine u cijelom svijetu obilježava kao Dan nenasilja te promocija mira kao osvještenog kolektivnog dobra.

Današnju raspravu organizirali su Grad Rijeka, indijsko veleposlastvo i Udruga Joga u svakodnevnom životu s namjerom da potaknu javnu raspravu o univerzalnoj važnosti nenasilja te o Mahatmi Gandhiju, jednom od najvažnijih boraca za ljudska prava, građansku i političku slobodu koristeći pasivni otpor i građansku neposlušnost kao osnovne metode borbe.

O Gandhijevoj ostavštini i njegovom neprocijenjivom utjecaju na promišljanje globalnog mira i osobnog napretka na svim razinama kroz nenasilje i poticanje tolerancije i ljubavi govorio je indijski veleposlanik Sandeep Kumar, a na Gandhijevu neumornu cjeloživotnu borbu protiv neznanja i predrasuda kroz ukazivanje da su ljubav, tolerancija i prihvaćanje drugih i drugačiji temelj svih drevnih filozofija širom svijeta podsjetio je predsjednik hrvatske Hinduističke vjerske zajednice Swami Vivekpuri.

Današnji program obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja okončan je simboličnom sadnjom stabla lipe u parku na Delti kod Spomenika oslobođenja.

Poslušajte izjave: 

Indijski veleposlanik Sandeep Kumar o Gandhijevoj ostavštini, pripremila Nikolina Deranja

Swami Vivekpuri o Gandhijevoj neumornoj cjeloživotnoj borbi protiv neznanja i predrasuda, pripremila Nikolina Deranja

Komentari