200-tisućiti putnik u Zračnoj luci Rijeka

200-tisućiti putnik u Zračnoj luci Rijeka 200-tisućiti putnik u Zračnoj luci Rijeka
Napokon je potpisan i kolektivni ugovor za djelatnike Zračne luke Rijeka (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka) Napokon je potpisan i kolektivni ugovor za djelatnike Zračne luke Rijeka (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Iznenađeni Stefan Kirchner (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Riječka zračna luka u četvrtak je oborila još jedan rekord, dočekavši 200 tisućitog putnika. Osim toga u Zračnoj luci Rijeka potpisan je novi kolektivni ugovor te su najavljena nova ulaganja u aerodromsku infrastrukturu.

Jubilarni putnik je Stefan Kirchner iz Nürnberga koji u Rijeci studira medicinu. Čestitali su mu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić.

Novi kolektivni ugovor potpisali su potom Palalić i predsjednica Sindikata Istra i Kvarnera Marina Cvitić. Palalić je rekao da se ugovorom optimiziraju prava radnika i da je sklopljen nakon dvije godine burnih pregovora. Uz ocjenu kako socijalni dijalog nema alternative, Cvitić je rekla da su odnosi bili zategnuti, da je bilo pritisaka i tužbi, ali da se na kraju opet moralo razgovarati, iako je izgubljeno puno energije, pa i novca. Dodala je da KU jamči veća primanja te da vjeruje da će sindikati i uprava ubuduće razgovarati kao pravi socijalni partneri.

Palalić je u nastavku rekao da je tijekom osam godina u imovinu Zračne luke Rijeka uloženo oko 50 milijuna kuna. Od toga je država osigurala 45, a županija pet milijuna kuna. Zračna luka tijekom cijele godine zapošljava 61 djelatnika.

Direktor zračne luke naglasio je da treba izgraditi "okomitu pistu", za što postoji mogućnost financiranja iz EU-ovih fondova. Dokumentacija za neophodni aerodromski pothodnik je napravljena, a građevinsku dozvolu očekuje do kraja godine. Ocijenio je da bi Zračna luka Rijeka mogla opslužiti i dva milijuna putnika, ali da na to ne utječe samo aerodrom.

Odgovarajući na upit o mogućnosti da Zračna luka Rijeka postane baza neke aviokompanije, Palalić je rekao da je to stvar kompanije, ali da udruženo oglašavanje u tome može samo pomoći. 

Župan Zlatko Komadina čestitao je sindikatu i upravi na razumijevanju i rekao da su se u mandatu ministra Butkovića stvari bitno mijenjale, kao i odnos većinskog vlasnika, države, što se, rekao je, vidi na objektima i na opremi. Očekuje povezivanje regija domaćim zračnim prijevoznikom te da se krčki aerodrom brojkama približi susjednim zračnim lukama.

Komadini je upućeno novinarsko pitanje o napadima lokalnih HDZ-ovaca, koji kažu da prisvaja zasluge za unapređenje županijskih lučkih uprava. Komadina je odgovorio da ulazimo u izborno vrijeme pa to ne čudi, ali da se mora ulagati, pripremiti prostorne planove i projekte. Županija je 20 godina ulagala, do dolaska sadašnjeg ministra, rekao je i nastavio da je imala spremne projekte, ali je bila podcijenjena, što sada više nije.

Ministar Butković rekao je da prije dvije godine zaključio da Zračna luka Rijeka treba pomoć države i ministarstva oko nekih infrastrukturnih projekata i da će biti potrebno oko 20 milijuna kuna, što je i ostvareno, pa je aerodromska zgrada uređena, a oprema nabavljena. 

Veseli što Rijeka ide ka tome da bude među najjačim hrvatskim aerodromima i tu će ministarstvo pomoći koliko može, rekao je Butković. Dodao je kako su potrebna ulaganja od još 20 milijuna kuna te da će ih država poduprijeti. 

Odbio je tvrdnje da je u Primorsko-goranskoj županiji češće nego drugdje, te istaknuo da se u cijeloj Hrvatskoj u prometnu infrastrukturu ulaže više od 20 milijarda kuna. "Dobro surađujemo, rasprava će biti i bilo je, no trebamo graditi rive i lukobrane i iskoristiti sva moguća europska sredstva da napravimo što više", kazao je Butković. 

Na prigodnoj svečanosti njemačkom putniku uručeni su prigodni darovi, a on je, ugodno iznenađen, rekao:

Stefan Kirchner: Zračna luka Rijeka je ugodna za putovanje, pripremila Branka Malnar

Komentari