29. Lubeničke glazbene večeri: klasika za svih

29. Lubeničke glazbene večeri: klasika za svih 29. Lubeničke glazbene večeri: klasika za svih
S jednog od ranijih koncerata (Foto: Walter Salković) S jednog od ranijih koncerata (Foto: Walter Salković)
Ženska klapa Teha (Foto: Walter Salković) Ženska klapa Teha (Foto: Walter Salković)
Festivalska zastava (Foto: Walter Salković) Festivalska zastava (Foto: Walter Salković)

Glazbeni ljetni život drevnog creskog mjesta (Foto: Walter Salković)

29. Lubeničke glazbene večeri bit će otvorene na trgu u Lubenicama, na Cresu, u petak 13. srpnja, u 21 sat. Lubenice polako izumiru jer se broj stalnih stanovnika smanjuje, ali Glazbene večeri i dalje ih oživljavaju u ljetnim mjesecima.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, kao i organizirani autobusni prijevoz iz Cresa, ali uz obaveznu rezervaciju u creskoj poslovnici Arrive.

Večeri počinju kratkim poetskim prikazom ljepota Lubenica, a nakon što okupljene pozdravi gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, u ime organizatora, predstavnik supokrovitelja, Primorsko-goranske županije Đanino Sučić podignut će festivalsku zastavu i službeno otvoriti Večeri. Himnu Lubeničkih večeri "Zustajte ovdeka" izvest će ženska klapa Teha.

Prve večeri koncert će održati Zagrebački solisti, a na programu su Mozartov Divertimento u D-duru, Brittenova Jednostavna simfonija, Piazzollin Libertango te tango iz filma "Miris žene". 

Programi Večeri odvijaju se, kao i svake godine, petkom, a prvi sljedeći koncert je 20. srpnja. Nastupit će violinistica Tea Grubišić Mihalić, sopranistica Ingrid Haller i Diana Grubišić Ćiković na harfi. 27. srpnja pjevat će sopranistica Anabela Barić uz pratnju Josipa Leke na čembalu. 

U kolovozu nastupit će pijanistica Nada Majnarić, tjedan potom sopranistica Martina Zadro uz klavirsku pratnju Lane Bradić, a Večeri će zatvoriti, 17. kolovoza, New Trinity Baroque, ansambl iz Sjedinjenih Američkih Država. Uz 350. obljetnicu skladateljeva rođenja izvest će Leçons de ténèbres Françoisa Couperina.

Komentari