3. maj pred zidom: 28. lipnja očekuje se potpora grada i županije

3. maj pred zidom: 28. lipnja očekuje se potpora grada i županije 3. maj pred zidom: 28. lipnja očekuje se potpora grada i županije
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Pixsell

3. maj je pred zidom. Poruka je to radne skupine Gospodarsko - socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije uoči zajedničke sjednice Županijske skupštine i riječkog Gradskog vijeća o krizi u 3. maju, najavljene za 28. lipnja.

Iz riječkoga brodogradilišta je u pulski Uljanik izvučeno oko 900 milijuna kuna, 523 milijuna na račun pozajmica, a tu je još i 313 milijuna kuna dubioza od prije četiri godine. 3. maj je pred zidom, upozorili su predstavnici radničkih sindikata.

Juraj Šoljić, predsjednik Radničkoga vijeća i povjerenik Sindikata metalaca, ističe kako su još zabrinutiji nakon izjava direktora društva 3. Maj. "Naime, 30. lipnja mogu se naplatiti pozajmice u visini od 523 milijuna kuna, temeljem zadužnica, no direktor je rekao da to neće učiniti", rekao je Šoljić i ponovio kako nije riješeno financiranje ni jedne gradnje, dobavljačima nije plaćen ogroman dug, a u 3. maj nije došao niti materijal. Istaknuo je kako ne mogu čekati 22. srpnja, kada je najavljena objava programa restrukturiranja Uljanik grupe, već pozajmice treba vratiti odmah. 

"Ljudi više ne znaju ni hoće li biti posla ni hoće li biti plaće. Radnici odlaze u inozemstvo i tko zna hoće li se vratiti u ovaj grad. Sad je prijelomni trenutak i za 3. Maj i za Rijeku", rekao je Mladen Bučar, predsjednik Sindikata 3. maja, a Elvis Dizdarević, povjerenik SIKD, rekao je kako neće dozvoliti gašenje 3. maja i brodogradnje. Najavio je kako će svi sindikati podržati građanski neposluh i izlazak na ulice, koji je najavio Sindikat metalaca Hrvatske.
Za nebrigu je kriv vlasnik, ali i Vlada koja je propustila nadzirati tijek novca, rekao je predsjednik GSV-a Damir Bačinović.

28. lipnja očekuje se potpora grada i županije brodograditeljima, najavili su Erik Fabijanić i Andrej Poropat, predsjednici Županijske skupštine i riječkog Gradskog vijeća, koji do tada očekuju poteze Uljanika i Vlade.

Poslušajte:

GSV o 3. Maju, pripremila Neva Funčić

Komentari