3. maj: Pregovori se nastavljaju, sindikalnih akcija ipak neće biti

3. maj: Pregovori se nastavljaju, sindikalnih akcija ipak neće biti

Nakon pregovora - ipak osmjesi i sindikata i uprave (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

U 3. maju sastali su se predstavnici Uljanik grupe, većinski vlasnici brodogradilišta 3. maj i predstavnici triju sindikata. Nakon prvog kruga pregovora, zadovoljni su i jedni i drugi jer se napokon nazire novi strateški partner koji bi preuzeo riječko brodogradilište.

Donošenje programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta ključ je rješenja svih otvorenih pitanja u Uljanik grupi, a razgovori o dolasku talijanskog Fincantierija u Brodogradilište "3. maj" idu u dobrom smjeru, izjavio je u četvrtak direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić nakon sastanka Uprave Uljanik grupe i sindikata u Brodogradilištu "3. maj". 

Izvijestili smo socijalne partnere o ključnim stvarima, izradi, pripremi i nužnosti što hitnijeg donošenja programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, što je ključ za rješavanje svih problema i otvorenih pitanja unutar grupe, rekao je Markulinčić. Istaknuo je i da se razgovaralo o mogućem dolasku strateškog partnera, talijanskog Fincantierija u "3. maj", a Uprava je izvijestila sindikate da taj projekt ide u dobrom smjeru, postoji pozitivan stav, ali taj proces ima rokove i potrebno je neko vrijeme. 

"Ključ restrukturiranja Uljanik brodogradilišta je pitanje svih pitanja i prethodna faza za opstojnost brodogradnje, dolazak Fincantierija i sve druge planove i projekte koje imamo u sljedećih godinu-dvije", rekao je Markulinčić. U vezi s programom restrukturiranja, podsjetio je da se intenzivno surađuje s mjerodavnim ministarstvom te da je pripremljeno nekoliko varijanti kako bi se program u sljedećih 10 do 15 dana uobličio, kako bi ga zatim prihvatila Vlada i poslala Europskoj komisiji.

Na pitanje hoće li to stići učiniti do 15. srpnja, Markulinčić je odgovorio kako jednostavno moraju te da to nije ni prvi ni zadnji 'tijesni rok' u brodogradnji. Dodao je kako mnogo toga ovisi o svim akterima, stručnjacima, ministarstvima i da se radi danonoćno.

Na pitanje kako je ulazak Fincantierija definiran s programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, Markulinčić je odgovorio da je restrukturiranje Uljanik brodogradilišta osnova svih osnova za sve projekte u grupi, ono rehabilitira i ponovno pokreće cijelu proizvodnju i u Rijeci i u Puli te rješava određene dubioze i omogućuje da se svi budući planovi, akvizicije i dolasci strateških partnera mogu rješavati punog kapaciteta i s pokrenutom proizvodnjom.

U vezi s Fincantierijem, najavio je da će ta kompanija iznijeti svoje stajalište sljedećih dana, a ulazak u "3. maj", kako je rekao, "dogodit će se prema kraju godine". Dodao je kako je interes obiju strana da se u tom razdoblju "posloži logika tehnologije gradnje postojećih gradnji i tranzicije velikog sustava".

"Zajedničko stajalište sindikata u '3. maju' je da ćemo Upravi dati mira do 14. lipnja, kada će biti skup radnika, i suzdržati se od bilo kakvih sindikalnih akcija kako bi program kojemu nema alternative uspio", istaknuo je Bačinović.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović rekao je da sindikat odluku očekuje znatno prije kraja godine i prije ulaska Fincantierija. Uprava Uljanika i sindikati "3. maja" ponovno će se sastati za dva tjedna, a do tada se očekuje odluka Vlade o programu restrukturiranja Uljanika. Istaknuo je da su sindikati dobili dosta čvrsta uvjeravanja iz Uljanika da proces ide u dobrom smjeru te zato neće ići u akcije koje su najavljivali, a prema dobivenim informacijama, dodao je, napravljen je pomak u razgovorima i s Fincantierijem i s Vladom.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekao je da procesi idu sporo, a vremena je malo. Dodao je da rješavanje problema "3. maja" i Uljanika ide usporedno te kako se svi nadaju da će Fincantieri ući u "3. maj". Istaknuo je da ljudi u "3. maju" sada ipak dobivaju plaću, ali, dodao je, važno je osigurati repromaterijal i proizvodnju, za što je obećano rješenje u kratkom roku. Također je rekao kako su "dobri kontakti njegova sindikata i Vlade za rješavanje problema u '3. maju', ali nema kontakata s Vladom u vezi s Uljanik grupom".

Bačinović je na to dodao da je komunikacija Sindikata metalaca i Vlade jako dobra te da se u tim kontaktima uvijek, osim o "3. maju", razgovara i o cijeloj Uljanik grupi.

Poslušajte što su novinarima nakon sastanka rekli Hrvoje Markulinčić iz Uljanik grupe i predstavnik sindikata Damir Bačinović:

Vidjet ćemo se ponvno za 15 dana, pripremio Vldimir Jurić

Komentari