37. Riječki karneval samo što nije - najveća povorka ikad!

37. Riječki karneval samo što nije - najveća povorka ikad!

Sve spremno, čeka se samo vas (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Više od jedanaest tisuća karnevalista sudjelovat će u povorci 37. Riječkog karnevala koji će s rive krenuti točno u podne. Karnevalskih grupa bit će 115, a osim iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, stižu iz cijele Hrvatske te iz još 15 zemalja.

Čak 24 grupe stižu iz inozemstva i to iz: Italije, Slovenije, Njemačke, Japana, Irske, Luxemburga, Litve, Mađarske, SAD-a, Indije, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Zastupljene su Europske prijestolnice kulture: Galway, Esch, Kaunas, Veszprem i Matera.

Iz drugih dijelova Hrvatske u povorci će biti grupe iz Vrbovca, Vukovara, Klinča Sela, Donjih Kaštela, Nedelišća, Sinja, Pule, Senja, Kaštel Kambelovca, Dubrovnika, Labina i Višnjana.

Prijenos međunarodne karnevalske povorke iz Rijeke možete pratiti na programu HRT 4 od 15 do 17 sati, a cijelo vrijeme trajanja povorke u programu Radio Rijeke, na internetskoj stranici rijecki-karneval.hr i na Kanalu Ri.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i meštar riječkog karnevala Toni već u 10 sati priredit će prijem za vođe karnevalskih skupina koje sudjeluju u povorci, a u 13:30 sati u salonu grada primit će veleposlanike i druge predstavnike diplomatskog zbora, predstavnike gradova prijatelja i gradova Europskih prijestolnica kulture. Tom prijemu prisustvovat će i ministar turizma Gari Cappelli, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Povorka 37. Riječkog karnevala trajat će do kasne večeri, a nakon što kroz centar Rijeke prođe svih jedanaest tisuća karnevalista meštar Toni vratit će ključeve grada riječkom gradonačelniku Obersnelu. U riječkoj luci karnevalska grupa POM-F-RI osudit će pusta Krešu Mićega Štrajkića i prirediti njegovo jedinstveno spaljivanje na moru.

Poslušajte kako o sudionicima iz Europskih prijestolnica kulture govori direktorica agencije Rijeka 2020 Emina Višnić te tonski zapis s čitanja optužnice Kreši Mićemu Štrajkiću:

Emina Višnić o Europskim prijestolnicama kulture u karnevalu, pripremila Tatjana Sandalj

Čitanje optužnice Kreši Mićemu Štrajkiću, Vladimir Jurić

Komentari