40. obljetnica riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom

40. obljetnica riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom 40. obljetnica riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Riječka Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, koja ima oko 400 članova, obilježava 40. obljetnicu djelovanja. U 4 desetljeća uspjeli su mnogo toga promijeniti i napraviti. Članovi pohađaju vrtiće, škole i fakultete, kreativne radionice i uspješno se bave sportom.

No, najveći problem je još uvijek - zapošljavanje. 

Osobe s cerebralnom i dječjom paralizom integrirane su u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u školama na Kantridi i Gornjoj Vežici, te u gimnazijama, ekonomskoj, prometnoj i pomorskoj školi, a  65-etero je na fakultetima. Najviše se druže i zabavljaju u prostorijama Udruge, na izletima ili raznim kreativnim radionicama kaže Nedžad Dizdarević: "Osobe s cerebralnom paralizom nastojimo izvući iz četiri zida, iz kuće, kako bi se zabavili ili educirali. Ovdje u Udruzi slavimo rođendane, maškaramo se, a polaznici plesne radionice primjerice puno nastupaju i to sa zdravim osobama, i to jako vole, dok oni koji pohađaju likovnu radionicu izrađuju vrhunske decoupage radove."

Mnogi se bave se i sportom - boćanjem, plivanjem, jahanjem, a član Udruge Dinko Juretić prvak je Hrvatske u jahanju, i sprema se za Olimpijadu u Tokiju. No sve nabrojeno nije ostvareno preko noći - ističe dugogodišnji predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović.

U 40 godina smo radili na "riječkom modelu" osoba s invaliditetom smatrajući da se to mora riješavati sistemski - ministarstvo, županija, grad, vrtići i škole - i to smo uspjeli. Jedino što nismo još napravili je to da osobe s cerebralnom paralizom koje su završile neko obrazovanje zapošljavaju, dok oni koji nisu sposobni za rad, a mentalno su zdravi, nemaju kuda pa ostaju u obitelji, kaže Mišljenović.

Zrinka Wagner ima petnaestogodišnjeg sina Luku i kaže da bi bez Udruge bili izgubljeni, jer sustav ne funkcionira dobro.

Više u prilogu Biserke Belić:

 

Komentari