"5. ansambl": uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju u tržište rada

"5. ansambl": uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju u tržište rada

Foto: Grad Rijeka

Gradu Rijeci odobren je EU projekt nazvan "5. ansambl", vrijednosti 798 tisuća kuna, koji će provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca, a s ciljem jačanja mogućnosti uključenja mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada.

U tržište rada će se uključivati stjecanjem vještina, radnih navika i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu. Riječ je o inovativnom eksperimentalnom projektu, prvom takvog tipa u nacionalnim kazališnim kućama u Hrvatskoj, u kojem se pokreće ansambl koji će činiti mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da se uz četiri postojeća ansambla, namjerava pokrenuti i peti, po kojem je nazvan projekt. Blažević je naveo da je ovo kazalište prije dvije godine otvorilo mogućnost angažiranja osoba s Downovim sindromom u biljeterskoj službi. "Namjera nam je da se mladi s teškoćama u razvoju ili invaliditetom više ne budu samo redovna publika ili biljeteri, nego da postanu i kreativni članovi ansambla", kazao je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da od 798 tisuća kuna bespovratnog iznosa, EU potpora pokriva 85 posto, a ostalo financira Ministarstvo kulture RH. Iznos nije toliko velik kao za neke druge infrastrukture projekte financirane europskim novcem, ali je jako bitan jer poboljšava kvalitetu života u urbanoj sredini te je posebno važan za osobe s poteškoćama u razvoju, kazao je gradonačelnik.

Kroz projekt je ostvarena suradnja s riječkim Centrom za odgoj i obrazovanje, čiji su polaznici djeca i mladi s poteškoćama u razvoju i oni s invaliditetom te udrugom Rijeka 21, čiji članovi su mladi s Downovim sindromom. Projekt će se odvijati putem radionica i drugih oblika edukacije, uz sudjelovanje kvalificiranih stručnjaka, a trajat će 18 mjeseci. Na objavljeni poziv za sudjelovanjem javilo se 25 mladih između 15 i 25 godina, od kojih će se izabrati 10 koji će se educirati u daljnjem procesu.

Intendant HNK Marin Blažević je, odgovarajući na novinarsko pitanje može li se očekivati da se ti mladi, nakon edukacije, i formalno zaposle kao članovi ansambla u HNK, kazao da za to nema statutarnih mogućnosti. Da bi se formalno osnovao novi ansambl trebalo bi promijeniti statut HNK, a za sad će ansambl djelovati kao programska aktivnost kazališta. "Ako postoji mogućnost da se takva mogućnost realizira, u svakom slučaju podržavam", rekao je.

Komentari