55. Goranovo proljeće u Lukovdolu i Rijeci

55. Goranovo proljeće u Lukovdolu i Rijeci 55. Goranovo proljeće u Lukovdolu i Rijeci
Dobitnik Goranovog vijenca, akademik Tonko Maroević (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka) Dobitnik Goranovog vijenca, akademik Tonko Maroević (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)
Dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike, Marija Dejanović (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike, Marija Dejanović (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)
Foto: Goranovo proljeće / Facebook Foto: Goranovo proljeće / Facebook

Ovogodišnji dobitnici nagrada, članovi Odbora te domaći i inozemni sudionici programa 55. Goranovog proljeća (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Najstarija domaća pjesnička manifestacija, 55. Goranovo proljeće, nakon sinoćnjeg otvorenja u Zagrebu, program danas nastavlja u Lukovdolu i Rijeci. U Lukovdolu se 21. ožujka, na prvi dan proljeća, svjetski dan poezije i rođendan Ivana Gorana Kovačića u dodjeljuju pjesničke nagrade.

Pjesnik, prevoditelj, književni te likovni kritičar i akademik Tonko Maroević, na današnjoj je svečanosti u Lukovdolu primio jednu od najuglednijih hrvatskih nagrada za pjesništvo "Goranov vijenac". Tijekom lukovdolske je svečanosti nagrada "Goran" za mlade pjesnike uručena Mariji Dejanović.   

U Lukovdolu je lani središnja svečanost "Goranovog proljeća" izostala, a ovogodišnji povratak posebno raduje predsjednika Odbora manifestacije Marka Pogačara. "Jako mi je drago da se "Goranovo proljeće" nakon jednogodišnjeg izbivanja vratilo u Lukovdol jer toj je manifestaciji svakako mjesto u selu gdje je rođen Ivan Goran Kovačić. Mi svakako i nadalje namjeravamo ovdje dolaziti, sve dok nam to strukturno bude omogućeno", kaže Pogačar.  

U četvrtak, 22. ožujka u 12 sati u Book caffeu Dnevni boravak u Rijeci predstavit će se pjesnici europske pjesničke platforme Versopolis, Zehra Cirak (Njemačka), Marie Ginet (Francuska), Tibor Hrs Pandur (Slovenija) i Tiziano Fratus (Italia). Autori potom u 18:30 nastupaju u pazinskom Kaštelu. U Rijeci, Pazinu i Zagrebu svoje pjesme će čitati 18 domaćih i 17 stranih autora i autorica, dobitnika i dobitnica mnogih značajnih svjetskih, europskih i domaćih književnih nagrada. Program 55. Goranovog proljeća završava povratkom u Zagreb i zatvaranjem ovog međunarodnog festivala u petak, 23. ožujka u 20 sati u Jazz & Cabaret klubu Kontesa. Ulaz na sve programe je besplatan.

Nakon dvije kandidature popraćene pohvalama, ovogodišnja nominacija zbirke "Etika kruha i konja" nagradu "Goran" za mlade pjesnike donijela je Mariji Dejanović. "U svakom je području ljudskog djelovanja nagrada jedna vrsta afirmacije. Odlično se osjećam jer mislim da je ova nagrada jako bitna kao potvrda da idem u dobrom smjeru što se tiče pisanja, ali i za vidljivost knjiga koje ću pisati u budućnosti", kaže pjesnikinja. 

Na listi uglednih dobitnika "Goranovog vijenca" ove je godine s razlogom upisano i ime čovjeka koji je ne samo u književnosti, već i hrvatskoj kulturi ostavio dubok te izniman trag - akademik Tonko Maroević. "Raniji dobitnici su, na određeni način, znak i jamstvo određenih vrijednosti, ali i različitih stilova, opredjeljenja i generacija. Ja sam pripadnik jedne starije generacije i u svakom slučaj sam zahvalan na priznanju i posebno mi se drago družiti s mlađim kolegama", ističe Maroević.

U sklopu međunarodnog projekta Versopolis, koji objedinjuje sudionike iz petnaest zemalja, program Goranovog proljeća večeras će biti nastavljen pjesničko-glazbenim programom u riječkom klubu Palach. Pjesnička karavana večeras gostuje u Rijeci, gdje se od 20 sati u klubu Palach nastavljaju pjesnička čitanja. 

Riječkoj publici predstavit će se Gordana BenićPetra BezjakMalachi Black (SAD), Željka Horvat ČečMarija DejanovićMaarten Van Der Graaff (Nizozemska), Andrea Jurjević (SAD/Hrvatska), Dmitrij Kuzmin (Rusija), Tonko MaroevićMiriam Reyes (Španjolska), Vojo ŠindolićAleš Štenger (Slovenija), Rhys Trimble (UK), Anat Zecharia (Izrael). Pjesnici će čitati na jezicima na kojima pišu uz glazbenu pratnju Sare Renar, dok će publika hrvatske prijevode pjesama moći čitati na platnu.

Poslušajte što je o pjesnicima i poeziji u emisiji "Tris" rekao predsjednik programskog odbora Goranova proljeća Marko Pogačar te izvještaj s dodjele nagrada koji je pripremio Nenad Lučić:

Marko Pogačar, pripremila Neva Funčić

Goranovo proljeće, pripremio Nenad Lučić

Komentari