"Ajkule" obilježavaju 27 godina postojanja

"Ajkule" obilježavaju 27 godina postojanja "Ajkule" obilježavaju 27 godina postojanja
Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka

"Ponosni smo što smo lani uspjeli dovršiti gradnju spomen-obilježja u Rizvanuši na Velebitu, svim poginulim specijalcima, a među njima je bilo i pet naših pripadnika", rečeno je na prijemu u prostorima Županije za pripadnike specijalne jedinice policije "Ajkula" i Udruge Specijalne policije.

Uspomenu na Domovinski rat i istinu o njemu šire predavanjima po srednjim školama, a u znak zahvalnosti Županiji momci su domaćinima uručili tek završenu fotomonografiju "Specijalna policija  u Domovinskom ratu" i najavili obilježavanje 27. obljetnice "Ajkula", u petak, 6. travnja.

Predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" Perica Prpić zahvalio se Županiji na pomoći u realizaciji aktivnosti udruge, istaknuvši pomoć Županije u realizaciji kapitalnog projekta izgradnje spomenika Velebitskim junacima te programu edukacije djece u srednjim školama o Domovinskom ratu.

Središnja svečanost obilježavanja 27. godina postojanja SJP "Ajkula" održat će se u petak, 6. travnja, nakon svete mise u crkvi sv. Franje Asiškog u 13 sati, u bazi SJP "Ajkula" u 14 sati je polaganje vijenca, a u 14:30 sati započinje prigodni program.

SJP Rijeka - "Ajkula", osnovana je krajem ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991.godine.

Kao jedna od najelitnijih postrojbi hrvatske policije u vrijeme Domovinskog rata dala je izniman doprinos u stvaranju slobodne domovine Hrvatske.

Specijalna jedinica "Ajkule" prva je organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat i to pod zapovjedništvom legendarnog zapovjednika Marina Jakominića koji je poginuo je 29. kolovoza 1992. godine.

Komentari