Akcija mladih: Ponovo ispitati uvjete za pristup riječkoj aglomeraciji

Akcija mladih: Ponovo ispitati uvjete za pristup riječkoj aglomeraciji

Darjan Buković i Goran Mavrinac (Foto: Akcija mladih)

Riječka urbana aglomeracija ili udruživanje gradova i općina riječkog prstena koje bi moglo donijeti 80 milijuna eura godišnje za PGŽ zvuči vrlo pristojno, ali iz Akcije mladih u Matuljima i Čavlima kažu baš to – ali.

Dva vodeća momka, matujski Darjan Buković i čavjanski Goran Mavrinac, upozoravaju da inicijator svega, po dužnosti, Vojko Obersnel širi priču o zajedničkoj strategiji i zajedničkim novcima – i to velikim. 345 milijuna eura za cijelu Hrvatsku i 80 milijuna za Primorsko-goransku županiju. U toj priči puno je toga nejasno, tko će upravljati novitetom, tko će imati koliki utjecaj, hoće li se struka uopće čuti i vidjeti od politike? Zašto se u aglomeraciju ne žele uključiti dobrostojeće općine i gradovi poput Bakra i Kostrene? Grobnik pamti kako su Orehovica, Svilno i Pašac postali mjesni odbori grada, a srce im je na Grobniku. Je li ovo ista priča, zašto je sve skupa svedeno na formalno dizanje ruku pa ispada da ovu kuću gradimo od krova?

Buković i Mavrinac stoga sve vijećnike još jednom mole da razmisle pod kojim uvjetima i na koji način pristupaju aglomeraciji, da ne dopuste autokraciju jer lijepo je doći do europskog novca, ali samo uz vrlo jasna pravila. Svi mi volimo grad koji teče, zaključuju u Akciji mladih, ali ne moramo zato biti kmetovi riječkih vlastelina i njihovih apetita. Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:

Komentari