Aldo Paquola - neuništivi kroničar vremena

Aldo Paquola - neuništivi kroničar vremena Aldo Paquola - neuništivi kroničar vremena
Foto: Damir Milčić / Radio Rijeka Foto: Damir Milčić / Radio Rijeka

Aldo Paquola i Albert Petrović (foto: Damir Milčić / Radio Rijeka)

Gdje je Aldo Paquola? Pitanje koje već neko vrijeme postavljaju njegovi poznanici, a i ljubitelji filma u Rijeci i šire, navikli na njegove osebujne kolumne i filmske kritike. "Da, moglo bi se reći da sam "missing in action"", uz smijeh kaže naš gost neuništiva duha.

"Psorijatični artritis mi je prilično otežao kretanje što mi, kao ljubitelju hodanja pada teško, ali evo tu  sam, dapače, krajem svibnja u izdanju kuće "Kvarner", Franje Butorca izlazi knjiga kolumni koje su izlazile u Novom listu pod nazivom "Licemjer". Mislim da ćemo naslov zadržati, sviđa mi se. Inače, nije to prva knjiga, bilo ih je već tri, a zanimljivo da, je recimo, Račanovo ministarstvo otkupilo 200 komada moje prethodne, a u gradu gdje me bije glas desničara (što je glupost i netočno) nijedna", objašnjava Aldo Paquola.

Na opasku da su Riječani nekad odlučivali hoće li ići u kino ravnajući se po njegovim kritikama, ali s obrnutim predznakom, dakle, ako Paquola napiše da je dobar - ne idemo i obratno kaže: "Da, naravno da znam za to, ali barem sam bio pouzdan i dosljedan pa su se svejedno mogli ravnati po meni. Inače, nikad nisam volio kritiku koja bi samo raščlanjivala - scenarij, gluma, režija, glazba, to je čisti pozitivizam, ja sam gledao da dam nekakav dojam i da ta kritika ima literarnu vrijednost."

Pitali smo ga misli li da je, kao nekakav kroničar grada i zbivanja, u njemu pomalo zapostavljeni i nedovoljno poznati? Aldo Paquola odgovara: "Gledajte, kažu kako siješ, tako ćeš i žnjeti. Ja sam svojim nezgodnim karakterom, svojom navikom da rušim sve mostove vjerojatno pridonio tome. A opet - popularnost, što je to? To je kad te mediji uhvate u žrvanj i ne traje vječno, kad tad prođe. Isto tako i nepopularnost ne traje vječno, pa će i moja jednom proći."

Poslušajte:
 

Na obed: Aldo Paquola, pripremio Albert Petrović

Komentari