Američki veleposlanik pohvalio Lenac: "Raduje me nastavak suradnje!"

Američki veleposlanik pohvalio Lenac: "Raduje me nastavak suradnje!" Američki veleposlanik pohvalio Lenac: "Raduje me nastavak suradnje!"
Dolazak američkog veleposlanika u Lenac (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka) Dolazak američkog veleposlanika u Lenac (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)
Veleposlanik Kohorst i predsjednik uprave Lenca Aljoša Pavelin (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Veleposlanik Kohorst i predsjednik uprave Lenca Aljoša Pavelin (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)
Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Foto: Goran Kovačić / Pixsell)
Pogled na brodogradilište (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka) Pogled na brodogradilište (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)

Američki veleposlanik Robert Kohorst u Lencu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Jačanje suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako u gospodarstvu, tako i u turizmu i kulturi, bile su samo neke od tema današnjeg prijema za novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta u sjedištu Grada Rijeke, a veleposlanik je obišao i američki ratni brod na remontu u "Lencu".

Domaćini prijema, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan primorsko- goranski Zlatko Komadina, s američkim veleposlanikom razgovarali su i o gorućem pitanju izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. "Svi se slažu da plinska diversifikacija predstavlja strateški interes za ovaj dio Europe. Želimo ohrabriti lokalnu i nacionalnu vlast u pronalasku rješenja za najbolji mogući terminal, da se vodi računa o zaštiti okoliša, jer želimo izgraditi kvalitetan projekt po dobroj cijeni i na vrijeme, i to ćemo podržati", rekao je američki veleposlanik Robert KohorstIako je američki veleposlanik već bio u Rijeci, današnji susret u sjedištu Grada predstavlja prvi službeni posjet našem gradu. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je veleposlanik izrazio želju da Amerika bude uključena 2020. godine kroz određene programe u projekt Rijeka EPK.

Novome američkom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj Robertu Kohorstu to je bio prvi posjet brodogradilištu i posadi američkoga ratnog broda USNS Trenton, koji je ovdje u remontu.

"To je treći posjet Rijeci u ova dva mjeseca otkako sam u Hrvatskoj i prvi Brodogradilištu Viktor Lenac", rekao je veleposlanik. "Drago mi je da sam se uvjerio u kvalitetu rada u tom brodogradilištu, čemu svjedoče i vrijednost koju su pružili američkoj mornarici. Raduje me i to što se ta suradnja nastavlja", dodao je Kohorst.

Brod Trenton trenutno je u doku. Remont je pri kraju, a uskoro se očekuje  još jedan brod, potvrdio je predsjednik uprave Lenca Aljoša Pavelin.

"Brod će još 15 dana ostati u škveru. Nakon izlaska iz doka, završne radove obavit ćemo na vezu. Za nas je to bio dosta veliki projekt - redovno godišnje održavanje.

Nakon Trentona, koncem ožujka u Lenac bi trebao doći sljedeći ratni brod, blizanac Trentona - USNS Carson City", rekao je Pavelin.

Poslušajte kako je protekao posjet američkog veleposlanika Lencu te što je izjavio o izgradnji LNG terminala na Krku:

Američki veleposlanik u "Lencu", pripremila Branka Malnar

Kohorst o LNG-u, pripremila Iva Pavletić Crnić

Komentari