"Andrea Chenier" - prva ovosezonska operna premijera

"Andrea Chenier" - prva ovosezonska operna premijera "Andrea Chenier" - prva ovosezonska operna premijera
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Premijera opere "Andrea Chenier" skladatelja Umberta Giordana, pod dirigentskim vodstvom Villa Matvejeffa i u režiji i scenografiji Nenada Glavana, bit će zadovoljstvo svim zaljubljenicima talijanskog opernog izričaja, a posebno onim posjetiteljima koji cijene Puccinija.

U Rijeci je ova opera prvi put izvedena 1899. godine, a posljednji 1966. godine. Svojim tragičnim sadržajem smještenim u doba Francuske revolucije i svojom bogatom glazbom, i danas osvaja opernu publiku diljem svijeta. U naslovnoj ulozi nastupit će jedini gost, tenor Luis Chapa. To je jedna od najtežih tenorskih uloga u spinto fahu i nema puno tenora koji mogu otpjevati tu ulogu, a Chapa će u njoj debitirati. "Sretan sam što sam ponovno u Rijeci gdje sam već nastupao. Čestitam teatru na izboru ovog opernog naslova za koji mislim da je veliki izazov. Sretan sam što debitiram u ovoj naslovnoj ulozi koja je vrlo kompleksna jer je taj lik istovremeno junak i antijunak. I naravno, hvala redatelju Nenadu Glavanu na pomoći u razradi i razvoju mog lika u ovoj operi" izjavio je Chapa.

Sve su ostale uloge povjerene domaćim snagama: Kristina Kolar debitira u ulozi Maddalene, a Giorgio Surian, koji je već godinu dana u riječkom kazalištu i koji je u svojoj velikoj karijeri do sada otpjevao preko 170 uloga, debitant je u svojoj ulozi Carla Gerarda. U pjevačkim ulogama još ćemo čuti Roberta Kolara, Ivanu Srbljan, Olgu Kaminsku, Mirellu Katarinčić Toić, Sinišu Štorka, Voljena Grpca, Marka Fortunata, Daria Berčića i druge. Kostime potpisuje Manuela Paladin Šabanović, a dizajn svjetla Dalibor Fugošić. Premijera je zakazana za subotu, 14. studenoga u 19:30. Poslušajte prilog Glorie Fabijanić Jelović:

Komentari