"Andrea Chenier": raskošne solističke interpretacije

"Andrea Chenier": raskošne solističke interpretacije

Foto: HNK Zajc

Operna drama prebogate glazbe i raskošnih solističkih interpretacija "Andrea Chenier" Umberta Giordana, pod znalačkim vodstvom maestra Ville Matvejeffa i u režiji Nenada Glavana, sinoć je premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Tri debitantske uloge troje priznatih i poznatih solističkih imena: Kristine KolarGiorgia Suriana i Luisa Chape pokazale su svu snagu i ljepotu njihovih izvedbi i glasovnih dosega. Kristina Kolar kao Maddalena svoju je ulogu iznijela ekspresivno, osjećajno i beskrajno čisto, čvrstih visina i toplih dubina. Luis Chapa u naslovnoj ulozi bio je raspjevan i precizan, a Giorgio Surian kao Gerard dočekao je ulogu svoje karijere, jer mu baritonski fah daje čistoću, snagu glasa i melodiozni zapjev, uz sjajan glumački nastup.

Uz njih, manjim su se rolama vrlo lijepo predstavili i ostali solisti riječke Opere, kao i operni zbor kojemu uvijek u ovakvim operama nedostaje brojnost. Orkestar je suptilno i osjećajno vodio maestro Ville Matvejeff, dozvoljavajući da se solisti u punoj ljepoti svojih glasova predstave u solističkim arijama.

Scenografija, koju potpisuje redatelj Nenad Glavan imala je zanimljiv vizualni identitet, ali se u priču o krvi, strasti, oholosti, politike i ljubavi, nikako nisu uklapali kostimi Manuele Paladin Šabanović, kao ni  nesvrsishodno i nemaštovito napravljen dizajn svjetla koji nije odigrao bitnu komponentu cjelokupne slike, autora Dalibora Fugošića.

No, bogata glazbena partitura i izvrsni solisti izazivali su publiku na pljesak i odobravanje i na otvorenoj sceni i na kraju izvedbe koja je s dvije pauze trajala puna tri sata. Opera je to koja će svojom glazbenom ljepotom i sjajnim izvođačima još dugo privlačiti operne zaljubljenike. Poslušajte dojmove publike:

Komentari