Antifašizam znači slobodu i pravo na život po vlastitoj mjeri i izboru

Antifašizam znači slobodu i pravo na život po vlastitoj mjeri i izboru Antifašizam znači slobodu i pravo na život po vlastitoj mjeri i izboru
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U spomen na pripadnike partizanske vojske, stradale u snježnoj mećavi kroz planinski masiv Bjelolasice, u Gorskom kotaru se, uz zimski, prije desetak godina počeo održavati i ljetni Memorijal 26 smrznutih partizana.

Pored spomeničkog kompleksa na lokalitetu Matić poljana kod Mrkoplja, danas je održano 8. po redu izdanje ove manifestacije.  

Središnji dio memorijalne svečanosti bio je sat povijesti, namijenjen učenicima pet osnovnih škola s područja Primorsko–goranske županije, kojima je, govoreći o strahotama 2. svjetskog rata, predsjednik Županijske organizacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut poručio: Ovdje se okupljamo da se takve stvari nikada više ne bi ponavljale i zato vas molim da budete vjerni onome što je donio antifašizam i ostanete nosioci antifašizma te borbe za demokraciju i slobodu

Ukazujući na važnost antifašističkog nasljeđa u suvremenoj Hrvatskoj, pročelnik ureda župana Primorsko-goranske županije Goran Petrc je tijekom memorijalne svečanosti naglasio kako je antifašizam upisan kao jedna od najvećih vrijednosti suvremene Europe, koja je ugrađena u njezine, te u temelje i Ustav Republike Hrvatske. Antifašizam znači slobodu i pravo na život, i to ne bilo kakav, već život po vlastitoj mjeri i izboru.  

Iako na području Primorsko-goranske županije danas ima više od trideset osnovnih i srednjih škola, samo tri obrazovne ustanove u svome nazivu imaju obilježje razdoblja antifašističke borbe, rečeno je danas na spomen području Matić poljana gdje su u sklopu ljetnog memorijala održana i učenička natjecanja u patrolnom trčanju. 

Javlja Nenad Lučić:

 

Ljetni memorijal Mrkopalj, pripremio Nenad Lučić

Komentari