Antitragedija u Rijeci: Woyzeck redateljice Anice Tomić!

Antitragedija u Rijeci: Woyzeck redateljice Anice Tomić! Antitragedija u Rijeci: Woyzeck redateljice Anice Tomić!

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Pred nama je premijera riječke Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca, Georga Büchnera "Woyzeck" koja će se odigrati u petak, 12. siječnja u 19.30. Redateljica je gošća iz Zagreba, Anica Tomić koju smo ugostili u našem studiju.

Anica Tomić je završila dva fakulteta, komparativnu književnost i kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te kazališnu režiju i radiofoniju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Još kao srednjoškolka, osnovala je amatersku kazališnu skupinu Theatre de femmes koja je djelovala od 1995. do 2003. godine.

Dugo godina surađuje s dramaturginjom Jelenom Kovačić, koja je trenutno na funkciji ravnateljice riječke Hrvatske drame, pa je tako i u "Woyzecku" ostvaren njihov zajednički rad. Woyzeck je antijunak, on je prototip junaka za kojeg nema spasa. Našega svijeta nema bez Woyzecka, kao što i ovakav svijet postoji da bi proizvodio Woyzecka i to je refleksija na današnji suvremeni svijet. Büchner i njegova dramaturgija otvaraju vrlo sklizak teren, on daje slobodu na početku i na kraju drame koja nije završena jer ga je smrt prekinula u pisanju, priča Anica Tomić.

Prvi put u ovoj predstavi radi u riječkom HNK , ali riječki ansambl prati godinama, a Hanu Selimović, gošću iz Beograda, koja igra ulogu Marie, srela je u Rijeci, dok je radila na predstavi "Menažerija" HKD Teatra i odmah je u njoj otkrila veliki glumački potencijal, kaže Tomić.

Poslušajte o čemu su još razgovarale Anica Tomić i Gloria Fabijanić Jelović u audio snimci:

Anica Tomić: kazalište je našlo mene, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari