Antonio Franko: europska bronca za paratrijatlonca iz Kraljevice

Antonio Franko: europska bronca za paratrijatlonca iz Kraljevice

Antonio Franko (lijevo) na stazi u Španjolskoj (Foto: Hrvatski paraolimpijski odbor)

Nakon višestrukog odlaganja zbog loših vremenskih uvjeta, u španjolskoj Valenciji 26-ogodišnji paratrijatlonac iz Kraljevice Antonio Franko osvojio je brončano odličje na Europskom prvenstvu. Tim rezultatom Franko je ušao u povijest hrvatskog paratrijatlona osvajanjem prvog europskog odličja.

Hrvatski paraolimpijski odbor priopćio je da je, po ulasku u ciljnu ravninu, Antonio Franko izjavio: "Što sam najavio to sam i ostvario. Presretan sam s europskom medaljom oko vrata. Do bronce nimalo nije bilo lako doći. Odlučivale su nijanse, jer do samoga kraja bila je neizvjesna borba za medalje."

"Nakon plivanja zauzimao sam peto mjesto. Odličnim bicikliranjem došao sam na drugo mjesto. U trećoj disciplini trčanja, do samog kraja sam se borio za medalju i ostvario svoj san", zaključio je Franko.

Nakon što su isplivali 750 metara, biciklirali 20 kilometara i otrčali sa sportskom protezom pet kilometara novi europski prvak postao je aktualni svjetski prvak Francuz Alexis Huinquanko, tri minute ispred srebrnog Danca Danijela Jensena koji je za šest sekundi bio brži od brončanog Franka.

Paratrijatlon se nalazi u programu paraolimpijskih igara u Tokyu slijedeće godine. Na kvalifikacijskoj listi za POI Tokyo Franko će se najvjerojatnije popeti s trenutno 11. mjesta na sedmo mjesto svjetske rang liste, a prvih 11 ostvarit će plasman u Tokyo.

Kako se za rang listu boduju tri najbolja natjecanja od lipnja 2019. do lipnja 2020. očekuje se doista neizvjesna borba za vize koje vode u Tokyo, stoji u priopćenju Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Komentari