Antun Vujić predstavio novu knjigu: Svatko nosi svoj rasuti teret

Antun Vujić predstavio novu knjigu: Svatko nosi svoj rasuti teret

Petković, Branko Čegec, Vujić i Rogić Nehajev (Foto: Alen Čemeljić / Radio Rijeka)

Nova knjiga Antuna Vujića "Dostava rasutog tereta: Deklasificirane priče" predstavljena je sinoć je u antikvarijatu Ex Libris u Rijeci. Pored značajnoga znanstvenog opusa, poznati protagonist hrvatskoga kulturno-političkog života i bivši ministar kulture, odlučio se za prvo fikcionalno djelo.

radio-1.jpg

O knjizi su uvodno govorili Ivan Rogić Nehajev i Nikica Petković, nakon čega je autor Antun Vujić brojnu publiku uveo u djelo čitanjem nekoliko priča. Ovo nije knjiga s ključem, kaže Vujić, ključ je u univerzalizaciji subjektivnih iskustava kroz razne likove i situacije.

Iza zagonetnoga naslova Dostava rasutog tereta krije se, prema njegovim riječima, činjenica da svatko od nas nosi svoj teret a kad se to breme pokuša skupiti, onda vidimo da je prilično rasuto. "Ali imamo i podnaslov - Deklasificirane priče - to znači da, bez obzira što, pa čak i autoironično promatramo stvari, život ide dalje, hoće se deklasificirati, hoće izići van...", govori Vujić.

A na pitanje je li knjiga autobiografska i hoće li se netko prepoznati, kaže: "Ima tu i osobnih momenata ali, kažem, cilj je univerzalizirati likove i iskustva, a ne demaskirati... Čak ni ja nisam ja kad pišem kao ja. Neki će se prepoznati, ali to nisu oni. Oni koji su pametni, neće se prepoznati. Bez namjere da vučem paralelu, spomenut ću to da je Dante bio protjeran iz Firenze jer nije pripadao ni ljevici ni desnici, i sad ja vas pitam je li važnije prepoznati u njegovu djelu njegove suvremenike ili spoznati značaj Božanstvene komedije?", pita Antun Vujić.

"Opet naglašam", nastavlja, "ne pada mi na pamet vući paralelu sa mnom". Na pitanje o današnjoj ljevici u Hrvatskoj kaže: "Već davno sam rekao da neću komentirati stanje na društveno-političkoj sceni, a vi ako hoćete, možete i tu šutnju shvatiti kao komentar." Poslušajte razgovor s Antunom Vujićem:

Komentari