Argentinka Mori Ponsowy u Filodrammatici predstavlja roman "Obilje"

Argentinka Mori Ponsowy u Filodrammatici predstavlja roman "Obilje"

Mori Ponsowy i Matija Janeš (Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka)

Nagrađivana argentinska novinaraka, pjesnikinja, prevoditeljica i prozaistica Mori Ponsowy, koja u Rijeci dva dana boravi u sklopu programa "Rezidencija Kamov", gostovala je jučer u "Book Caffeu Dnevni boravak", a danas se predstavlja u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka u Filodrammatici.

Mori Ponsowy nije prvi put u Rijeci. Naš grad joj se sviđa, ponajprije zbog mora i primorskoga pejzaža, ali i Riječana koji su, kako kaže, topli i otvoreni. Večeras, nakon sinoćnjega gostovanja u Dnevnome boravku, predstavlja hrvatsko izdanje svoga nagrađivanog romana Obilje, kao i teme književne scene u Latinskoj Americi.

Za roman Obilje dobila je Međunarodnu nagradu Letra SUR 2010. Roman je nedavno preved i na hrvatski jezik u izdanju Edicije Božićević. Dosad je objavila dvije pjesničke zbirke, tri romana, dva prijevoda, zbirku svjedočanstava i intervjua te osnovala kulturni časopis Iamujerdemivida, što je nagrađen priznanjem Julio Cortazar za najbolji argenitinski kulturni časopis.

U romanu Obilje progovara o dvije teme - o nezedovoljstvu junakinje sa svijetom koji je okružuje, društvom i poslom, dok je "pozadinska" tema kako je svijet u kojem živimo pod jakim ujecajem "oglašavanja i marketinga", pa smo na neki način prisiljeni održavati taj "privid sreće". Spominje da suvremene pisce u Argentini i Latinskoj Americi uglavnom zaokuplja politika, ali ne ona aktualna, već politika diktature koju su proživjeli.

To ih, dodaje, još uvijek očito dosta psihološki zaokuplja, pa i pišu o tome. Susret s Mori Ponsowy počinje večeras u 18 sati u Filodrammatici, a uz pomoć prevoditelja sa španjolskog jezika Matije Janeša, s njom je razgovarala Biserka Belić:

Argentinska spisateljica u posjetu Rijeci, pripremila Biserka Belić

Komentari