Arheološko ronjenje: Počelo istraživanje antičke olupine kod Ilovika

Arheološko ronjenje: Počelo istraživanje antičke olupine kod Ilovika

Foto: Igor Miholjek / HRZ / Lošinjski muzej

U okviru Europske godine kulturne baštine na otoku Iloviku se provode podvodna arheološka istraživanja. Provode ih Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Lošinjski muzej u suradnji s kolegama iz Francuske.

Arheolozi u akvatoriju Ilovika rone od 3. do 15. rujna. Hrvatskim stručnjacima pomažu kolege sa Sveučilišta u Marseju (Aix-Marseille University), French National Center for Scientific Research (CNRS) te Centre Camille Jullian (CCJ). 

Olupina antičkog broda zakopana je duboko u pijesku, stoga je dobro konzervirana i sačuvana. Analizom starosti drveta utvrđeno je da je brod najvjerojatnije iz 2. st.p.n.e. Građen je tradicionalno drvenim pločicama i klinovima, a cilj prvog istraživanja je upravo zabilježiti način gradnje. Pronađeni su samo ostaci broda, ali nema tereta.

Ministarstvo kulture koordinira ovaj projekt  kojim želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske podvodne kulturne baštine. Uz Ministarstvo, projekt je financijski podržao i Grad Mali Lošinj kao osnivač Lošinjskog muzeja.

Podvodnu kulturnu baštinu lokalna zajednica treba doživljavati kao znanstvenu disciplinu koja nije sama sebi svrhom, nego djeluje na korist zajednici. Tada takva baština postaje temelj kulturnog turizma određenog mjesta. 

Što i kako se traži i istražuje na jugu Ilovika, poslušajte više u razgovoru s ravnateljicom Lošinjskog muzeja Zrinkom Ettinger Starčić i arheologom Igorom Miholjekom:

Arheološko ronjenje: Počelo istraživanje antičke olupine kod Ilovika, pripremio Albert Petrović

Komentari