Autotrolej istaknuo oznake "Štrajk" na autobusima, što kažu građani?

Autotrolej istaknuo oznake "Štrajk" na autobusima, što kažu građani?

Autotrojel se štrajku vozača pridružio oznakama na autobusim (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika te Sindikat prometa i veza Hrvatske proveli su u deset sati najavljeni štrajk upozorenja. Trajao je 10 minuta i održao će se na svim linijama - u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu.

Istodobno je kolona autobusa došla pred Ministarstvo prometa sa zahtjevom da Vlada bolje uredi tržište javnoga linijskog prijevoza putnika. Vozači i prometni radnici također traže povećanje plaća. Ne udovolji li se njihovim zahtjevima, organizirat će opći štrajk 9. idućeg mjeseca, prvog dana nove školske godine.

Vozači autotroleja podržavaju štrajk upozorenja, ali nisu u 10 sati zaustavljali autobuse, već podršku pokazuju prigodnim oznakama. Dakle, u riječkom gradskom i prigradskom prometu 10 minutnog prekida zbog štrajka nije bilo.

Sindikati traže povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora te donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika. Traže i uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.

Zahtijevaju i hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, najavljuju puno veću sindikalnu akciju za 9. rujna, kada će krenuti u štrajk na neodređeno vrijeme, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak izjavio je Hini kako današnjom akcijom pokušavaju utjecati na Vladu i resorna ministarstva da pokrenu pregovore i riješe probleme javno-linijskih prijevoznika. 
"Mi nismo isključivi, tražimo minimalno 10 posto povećanje plaća, a poslodavci kažu da to ne mogu ispuniti jer nije uređeno tržište javno-linijskog prijevoza", kaže Lisičak.

Upozorio je da vozači u najboljim godinama zbog malih plaća napuštaju Hrvatsku. "Naši vozači su plaćeni 3800 i 4200 kuna i sad se svi čude da idu van, a ostane onaj koji baš mora. Pa nije interes nijednom mlađem vozaču, koji je u najboljim godinama, da ide van, nije njemu ljepša neka druga država nego Hrvatska. Ali, egzistencija ga gura", ističe Lisičak.

Poslušajte što o riječkom javnom gradskom prijevozu i današnjem štrajku misle Riječani:

Štrajk vozača, pripremio Vladimir Jurić

Komentari