Autotrolej za 120 godina postojanja nabavio 22 nova autobusa dizelaša

Autotrolej za 120 godina postojanja nabavio 22 nova autobusa dizelaša

Jutrošnje predstavljanje novih autobusa na Korzu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Povodom 120 godina Autrotroleja, danas je na Korzu predstavljeno 13 novih autobusa, od čega četiri zglobna. Pogoni ih dizel gorivo, a ovime je dovršena nabavka ukupno 22 autobusa, za koju je 98 posto bespovratnih sredstava osigurano iz europskog fonda.

U 120 godina riječki gradski prijevoznik je koristio tramvaje, trolejbuse, autobuse "londonce" na kat, zglobne i monoautobuse te minibuseve. Posljednji tramvaj prošao je Rijekom 1952., a trolejbusi, koji bi se danas smatrali najboljim rješenjem za okoliš, izbačeni su iz prometa 1969. godine. Prvom "harmonikom" Riječani su se provozali 1955. godine.

Kako je na prigodnoj svečanosti u riječkoj gradskoj vijećnici najavio direktor Autotroleja Alberto Kontuš, uskoro nabavljaju još 32 autobusa, pa će prosječna starost voznog parka biti prihvatljivih šest godina. I dalje traže vozače, ali problem su ugasili prekvalifikacijama, pa ih je sada 320. Znači li to i povratak na predkrizni vozni red?

"To ne ovisi samo o broju vozača, već o subvencijama jedinica lokalne samouprave", rekao je Kontuš, dok gradonačelnik Vojko Obersnel kaže kako će do daljnjega ostati ovako kako jest, s obzirom da u proračunu nema dovoljno sredstava.

"Kroz poreznu politiku koju provodi ova Vlada, proračuni gradova i općina bit će još manji, tako da se bojim da ćemo se naći u situaciji da razmišljamo i o nekim drugim djelatnostima kako ih organizirati na način na koji su Riječani navikli", upozorava gradonačelnik.

Poslušajte što je rekao Obersnel te što smo o skoroj budućnosti Autotroleja doznali od direktora Alberta Kontuša:

Kontuš o budućnosti Autotroleja, pripremio Saša Vuksan

Obersnel o (ne)povratku starog voznog reda Autotroleja, pripremio Saša Vuksan

Komentari