Azbest prijeti s krovova i divljih odlagališta

Azbest prijeti s krovova i divljih odlagališta

Salonitne ploče na krovovima sadrže azbest (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)

Na Svjetski dan žrtava azbesta, danas se u Kostreni raspravljalo o porastu bolesti uzrokovanih azbestom – koji Hrvatsku tek očekuje u sljedećem desetljeću, a problem pogoršavaju brojna divlja odlagališta tog opasnog otpada.

Bolesti uzrokovanih azbestom sve je više, prvenstveno u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, rekao je Paolo Tomatis, predsjednik organizacije European Asbestos Risks Association, međunarodne udruge sa sjedištem u Trstu.

Azbest je prirodni vlaknasti mineral koji je izuzetno čvrst, otporan na toplinu i kiselinu te s izvrsnim izolacijskim svojstvima. Godinama se koristio u proizvodnji toplinske i električne izolacije te za izradu vatrogasne odjeće i obuće. Međutim, zbog svoje je kancerogenosti zabranjen u većini zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Duža izloženost udisanju azbestnih vlakana dovodi do ozbiljnih oboljenja poput raka pluća i azbestoze.

Do vrhunca pobolijevanja dolazi nekoliko desetljeća nakon službene zabrane uporabe azbesta, pokazuju javnozdravstveni statistički podaci iz europskih zemalja, u kojima se azbest koristio slično kao i kod nas – najviše u građevini i brodogradnji.

U Italiji je azbest zabranjen 1992. godine i ta zemlja sada bilježi snažni porast pobolijevanja. Takva je zabrana u Hrvatskoj donesena 2005. godine, pa se procjenjuje da će deseci tisuća naših građana oboljeti između 2020. i 2030. godine.

Posebno zabrinjava nemarni odnos Republike Hrvatske prema odlaganju nezbrinutog azbesta u okolišu. Još uvijek nisu ni locirana, a kamoli sanirana sva industrijska žarišta, poput deponija brodogradilišta, a olako se prelazi i preko ogromnih količina azbesta na krovovima.

Na tribini je stoga predloženo da se u GIS bazu podataka o građevinskim objektima, koja se upravo izrađuje zbog legalizacije, unesu podaci o azbestnim krovovima. Od saborske zastupnice Nansi Tireli, koja je bila na tribini, zatraženo je da najesen u Saboru pokrene raspravu o problemu zbrinjavanja azbesta u Hrvatskoj, stoji u priopćenju organizatora okruglog stola, ekološke udruge Eko-Kvarner.

 

 

Komentari