Baletna premijera: četvorica skladatelja i četvero koreografa za "4 bolera"

Baletna premijera: četvorica skladatelja i četvero koreografa za "4 bolera" Baletna premijera: četvorica skladatelja i četvero koreografa za "4 bolera"
Maria del Mar Hernandez (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc) Maria del Mar Hernandez (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)
Anca Zgurić,  Emanuel Amuchástegui, Nika Lilek (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc) Anca Zgurić,  Emanuel Amuchástegui, Nika Lilek (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)
Ksenija Krutova (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc) Ksenija Krutova (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)
Laura Orlić (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc) Laura Orlić (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Ksenija Krutova (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Baletnu večer punu iznenađenja pripremio je Balet HNK Ivana pl. Zajca: "4 bolera" je predstava u četiri dijela, četvero koreografa, na glazbu četvorice skladatelja. Premijerno će biti izvedena u petak, 9. studenoga u 19:30 sati.

Zajednička glazbena tema - bolero - najavljuje uzbudljivu i senzualnu baletnu večer. Kako kaže ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar, tako opsesivno magičan ritam bolera već nekoliko stoljeća inspirira i motivira glazbene i plesne umjetnike na stvaranje, a svim generacijama koreografa do današnjih dana izazov je upustiti se u dijalog s njime.

Koreografski četverolist čine Andonis Foniadakis, koreograf svjetske reputacije, Maša Kolar, Kristian Lever i Shota Inoue, a koreografije su pripremili na glazbu skladatelja Mauricea RavelaFrédérica ChopinaCamillea Saint-Saënsa i Višeslava Laboša.

Foniadakis je radio na glazbu najpoznatijeg, Ravelova "Bolera", a program koji ćemo vidjeti je uvod i najava cjelovečernjeg projekta koji će taj slavni koreograf raditi u Rijeci, na proljeće 2020. godine, u okviru programa Rijeke 2020. Europske prijestolnice kulture.

Kritički glas: razgovor kritičara i publike o predstavi je u subotu, 10. studenoga, u 19:30 sati, u gledalištu. Gosti kritičari su: docentica na osječkoj Umjetničkoj akademiji i povjesničarka plesa Maja Đurinović, plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski te riječka plesna kritičarka Nika Krajnović.

Koreograf grčkog podrijetla obožava Ravelov komad i doživljava ga kao borbu, i iz tog je doživljaja proizašla ideja o plesu na trampolinima. Plesači u sebi tada nose i snagu čovjeka i izvedbu umjetnika. Scenografiju tog dijela potpisuje Petra Pavičić, a kostimograf je Anastasios Sofroniou. Svjetlo oblikuje Nuno Salsinha.

U Foniadakisovom "Boleru" plešu Nika LilekEmanuel AmuchásteguiAli TabbouchMichele Pastorini i Laura Orlić.

Kristian Lever je finsko-britanski koreograf i plesač. Za riječki Balet koreografirao je "Zid tišine" inspiriran frazom "kada bi zidovi mogli govoriti", na Bolero u C-duru Frédérica Chopina. Kostimografkinja je Petra Pavičić koja potpisuje i scenografiju, oblikovatelj svjetla je Nuno Salsinha, a pijanist je Juraj Marko Žerovnik. Plešu Hugo RodriguesSvebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija KrutovaMarta Kanazir i Maria del Mar Hernandez.

Japanac Shota Inoue svoj je bolero "1/3" na glazbu španjolske pjesme "El desdichado/Nesretnik" Camillea Saint-Saënsa, osmislio kao konceptualno djelo u kojem propituje veze: vidljive i nevidljive; veze između ovdje i tamo; između dviju osoba; između publike i izvođača; stvarne i lažne veze.

Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, svjetlo oblikuje Nuno Salsinha. Pijanist je Juraj Marko Žerovnik, a pjevat će Anamarija Knego i Ivana Srbljan u alternaciji s Moranom Pleše i Dominikom Glinšek. Izvođač je Michele Pastorini, a alternacija je Hugo Rodrigues.

Maša Kolar je svoj "Bolero" kreirala za Balet HNK u Zagrebu prije tri sezone na Ravelovu glazbu u elektroakustičkoj obradi Višeslava LabošaPetra Pavičić je kostimografkinja koja potpisuje i scenografiju, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha. Plešu: Ksenija Krutova, Marta Voinea ČavrakTea Ruših, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Marta Kanazir, Nika Lilek, Anna PonomarevaCristina LukanecIrina KötelesAnca Zgurić, Emanuel Amuchástegui, Andrei Köteles, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Shota Inoue, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

Poslušajte kako o predstavi uoči premijere govori Maša Kolar:

Vježbanje različitosti uz četiri bolera, pripremila Tatjana Sandalj

Andonis Foniadakis: Ravelov Bolero je borba, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari