Baletni "San Ivanjske noći" uz stihove na engleskom

Baletni "San Ivanjske noći" uz stihove na engleskom Baletni "San Ivanjske noći" uz stihove na engleskom
Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka
Foto: HNK Zajc Foto: HNK Zajc

Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka

Jedna od prvih premijera u svijetu i prva u Hrvatskoj, na početku godine u kojoj svijet obilježava 400. obljetnicu smrti pjesnika i dramatičara Williama Shakespearea, neoklasični je balet "San Ivanjske noći", u Rijeci, u subotu, 23. siječnja.

"San Ivanjske noći" (A Midsummer Night's Dream), je djelo nastalo neposredno nakon "Romea i Julije", a popularnost je steklo spektakularnošću. Ivanjska noć u začaranoj šumi postaje mjesto razotkrivanja hirovitosti ljudske prirode, nestalnosti ljubavnih osjećaja, raskalašenosti i nesputanosti, a varka i čarolija isprepliću se s finom psihologijom.

Komična drama već 400 godina vlada kazališnim pozornicama, a William Shakespeare jedan je od onih besmrtnih i fantastičnih autora čija djela uvijek iznova u svim vremenima i modnim trendovima pronalaze put do publike.

U koreografiji i režiji Lea Mujića, posebnog gosta sezone HNK Ivana pl. Zajca, publika će imati priliku vidjeti autorsku intepretaciju "Sna Ivanjske noći": poštujući fabulu, s likovima i odnosima koje je kompleksno isprepleo Shakespeare, uz odabir glazbe u kojem su Vivaldi, Mendelssohn, Martinez... i sonete koje na engelskom govori izvorni govornik, član baleta Owen Lane.

Mujić, pri osvjetljavanju spodoba i vilenjaka, među ostalim, postavlja i pitanja: Budimo li se isti? Što je realnost ako trećinu života provedemo spavajući?

Uloge Titanije i Oberona tumače Marta Kanazir i Balint Raucher. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, dok je glazbeni miks pripremio Svebor Zgurić. Poslušajte:

Baletni "San Ivanjske noći" uz stihove na engleskom, pripremila Larissa Smokvina

Komentari