[BENČIĆ] U prvom kulturnom kvartu u Hrvatskoj niče nova riječka knjižnica

[BENČIĆ] U prvom kulturnom kvartu u Hrvatskoj niče nova riječka knjižnica [BENČIĆ] U prvom kulturnom kvartu u Hrvatskoj niče nova riječka knjižnica
Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka
Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa svojim je suradnicima obišao gradilište buduće Gradske knjižnice Rijeka, tzv. T - objekta, u bivšem industrijskom kompleksu "Rikard Benčić". Buduća Gradska knjižnica imat će suteren, prizemlje i tri etaže.

Rekonstrukcija poštuje izvorne gabarite građevine, kao i materijale i tehniku gradnje, budući da je riječ o građevini koja ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture s kraja XIX. stoljeća.

Obnova T-objekta u novu zgradu knjižnice, kao i Ciglene zgrade koja je postala prva hrvatska Dječja kuća, dio je projekta koji se sufinancira iz europskih sredstava. Ukupna vrijednost iznosi 162 milijuna kuna, od čega su odobrena bespovratna EU sredstva od 68 milijuna kuna.

Grad Rijeka revitalizacijom kompleksa Benčić nastavlja izgradnju prvoga kulturnog kvarta u Hrvatskoj. Nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Palače šećera i Dječje kuće koja će uskoro biti otvorena, preostao je posljednji objekt koji će postati nova zgrada Gradske knjižnice.

Najveća kulturna investicija u povijesti Hrvatske kroz godinu dana mogla bi postati pravi kulturni biser Kvarnera. Javlja Ivan Ribarić:

Gradilište Gradske knjižnice, pripremio Ivan Ribarić

Komentari