"Bez ljubavi i mržnje" - književni fenomen opatijskog dvojca

"Bez ljubavi i mržnje" - književni fenomen opatijskog dvojca "Bez ljubavi i mržnje" - književni fenomen opatijskog dvojca
Larí i Marí s voditeljima u našem studiju (Foto: Vjeko Alilović/Radio Rijeka) Larí i Marí s voditeljima u našem studiju (Foto: Vjeko Alilović/Radio Rijeka)

Knjiga dviju Opatijki potpisana pseduonimom Larí Marí “Bez ljubavi i mržnje” u samo je dva mjeseca nakon objavljivanja postala hit - ušla je među pet najčitanijih u Hrvatskoj po ljestvici u HTV-ovoj emisiji “Pola ure kulture”, preporučuju je i hvale mnoge poznate osobe poput Nine Violić, Alis Pečarić Marić, Ankice Tomić, Maje Sever… U čemu je tajna?

Prosječna ocjena na sajtu Najbolje knjige vrlo je visoka - 4,63 uz nekoliko vrlo pohvalnih preporuka. Bez ljubavi i mržnje jedna je od onih knjiga koje se preporučuju kao obavezna literatura ovoga ljeta, premda nije riječ o tipično ljetnom laganom i bezbrižnom štivu - već naprotiv, o prozi koja liječi, tvrde autorice.

Larissa Kunić i Marieta Kola već se 20 godina bave fizioterapijom koju u svojoj opatijskoj klinici Entera nadograđuju intuitivnom i energetskom medicinom i terapijom - različitim, ali komplementarnim metodama kojima ljude oslobođaju emocionalnih blokova na fizičkoj i psihičkoj razini. U svome književnom prvijencu ispričale su jednu takvu istinitu priču, o mladiću koji je u romanu dobio ime Blue, a pred zid ga je dovela uzaludna potraga za ljubavlju unutar vlastite disfunkcionalne obitelji. “On danas živi normalnim životom, u inozemstvu je, ali da nije potražio pomoć, bio bi umro”, kaže Larissa.

Riječ je o prvome od deset već spremnih romana od kojih se svaki bavi različitim ljudskim problemima i životnim pričama - a sve su istinite, iako izmijenjene tako da se ne može prepoznati stvarne ljude koji su ih proživjeli. Čitajući o putu kojim je prolazio glavni junak suočen s vlastitim demonima i emocionalnim blokovima, polako otpuštamo vlastite suspregnute emocije, prepoznajemo slične obrasce u vlastitoj psihi i učimo što možemo napraviti da bismo ih riješili. “Čitatelji nam se javljaju i svjedoče kako ih je čitanje romana potaklo na preispitivanje vlastitih života, na otvorene razgovore s bližnjima, a neki su svoje emocionalne blokove otpustili u snovima”, tvrdi Marieta. 

“Svi mi u sebi nosimo emocionalne blokove svojih predaka koji se prenose s generacije na generaciju. Tako je i Blue naslijedio emocionalne konflikte svojih roditelja, baka i djedova, ali se, za razliku od njih, uhvatio u koštac s tim blokovima jer zbog svoje senzibilnosti nije mogao živjeti s tim. Čak i u obiteljima u kojima je sve u redu i nema velikih potresa, postoje emocionalni blokovi koji ljude koče u njihovim životima - mogu se, primjerice, očitovati kao nesigurnost ili bojažljivost. Mi im pomažemo da to osvijeste i pronađu rješenje, koje je uvijek unutar nas samih”, tumače Larissa i Marieta.

Roman su napisale zajedno još prije desetak godina, a potom su se prihvatile i drugih priča koje sad spremne čekaju objavljivanje. Larissa piše "kostur" priče, a Marieta ga potom produbljuje emocijama. I obje pišu rukom, a na kompjutoru se tekst pretipkava nakon što je rukopis dovršen. Novi, drugi roman iz ciklusa proze koja liječi možemo očekivati početkom sljedeće godine. Poslušajte što su nam Larí i Marí ispričale gostujući u našem programu:

Komentari