Bezglutenski ručak u opatijskoj Ugostiteljskoj školi

Bezglutenski ručak u opatijskoj Ugostiteljskoj školi Bezglutenski ručak u opatijskoj Ugostiteljskoj školi
Foto: Ugostiteljska škola Opatija Foto: Ugostiteljska škola Opatija
Foto: Ugostiteljska škola Opatija Foto: Ugostiteljska škola Opatija

Još malo pa ručak... i to bez glutena! (Foto: Ugostiteljska škola Opatija)

Danas je u opatijskoj Ugostiteljskoj školi organiziran bezglutenski ručak na koji su došli i ministri Tihomir Jakovina i Vedran Mornar.

Ručak je dio projekta Opatijska paleta bezglutenske hrane kojim se nastoji spojiti obrazovanje, turizam i poljoprivreda u promociji bezglutenske hrane, kako bi ona postala uobičajena u ugostiteljskim objektima.

Celijakija je doživotna bolest nepodnošenja glutena – proteina pšenice, ječma, raži, zobi i njihovih srodnika. U Hrvatskoj je 30 do 50 tisuća oboljelih. Uvođenjem ovog projekta u opatijsku Ugostiteljsku školu želi se obrazovati mlade kako bi pripremali kvalitetna jela od dopuštenih namirnica, u dopuštenim kombinacijama. 

Marina Miličević, dopredsjednica udruge oboljelih od celijakije u Primorsko-goranskoj županiji, vrlo je sretna zbog ovoga važnog koraka. Navodi primjer Italije, gdje više nije čudno zatražiti bezglutenski meni. "Akciju bih smatrala uspješno dovršenom kada bih naručila bezglutenski obrok, a konobar bi me upitao: 'Oprostite imate li intoleranciju, pšeničnu alergiju ili bolujete od celijakije?'", kaže Miličević.

Na ručak su došli i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Podržali su ovakav način korištenja zdravih domaćih proizvoda u ugostieljstvu, a ministar Mornar najavio je više ovakve praktične nastave povezane s potrebama lokalne privrede. Takva je nastava i srednjoškolcima puno zanimljivija, rekao je ministar te pohvalio opatijsku školu, rekavši kako je ona model kakve bi sve strukovne škole trebale biti.

Bezglutenski jelovnik sastojao se od pet jela koje su pripremili učenici i nastavnik Damir Perman, a ručak je završen kruškom u čokoladi s bademima. Na bezglutenskom ručku bio je i Saša Vuksan:

Bezglutenski ručak, pripremio Saša Vuksan

Komentari