Bijele i Samarske stijene: zamke upravljanja strogim rezervatom

Bijele i Samarske stijene: zamke upravljanja strogim rezervatom

Upravno vijeće Nacionalnog parka Risnjak u majicama s novim logom Bijelih i Samarskih stijena

Bijele i Samarske stijene jedini su dio prirode Gorskog kotara koji ima najviši stupanj zaštite, odnosno status strogog rezervata. Upravljanje jedinstvenim prirodnim biserom nedavno je zakonski povjereno Nacionalnom parku Risnjak, što tijelima ustanove nameće niz dodatnih obaveza.

Uklapanje Bijelih i Samarskih stjena u upravljački sustav Nacionalnog parka Risnjak dobrim ocjenjuje predsjednik Upravnog vijeća ustanove Ivan Martinić. Najavio je ispitivanje postojećeg stanja istraženosti, definiranje i postavljanje jačih mjera zaštite te analizu potencijala posjećivanja. "Pri čemu treba biti jako oprezan, jer je strogi rezervat kategorija gdje pitanju posjećenosti treba pristupiti suptilno", istaknuo je Martinić.

Bijele i Samarske stijene neće postati nedostupnije planinarima, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac. "Normalo je da će se to područje i dalje posjećivati, no jasno je da pritom treba postojati i nekakav nadzor. To, drugim riječima, znači, da bi što je više moguće grupa trebalo imati svoje lokalne vodiče, a to je način da lokalno stanovništvo u tome nađe jedan dodatni oblik zarade", zaključio je Gašparac.

Zbog udaljenosti Bijelih i Samarskih stijena od Nacionalnog parka Risnjak, ravnatelj Gašparac, priželjkuje otvaranje dodatnog ureda u mjestu Mrkopalj koje je najbliže rezervatu. Naime, površina pod upravljanjem povećala se za 25 posto, pa treba i dodatan broj ljudi. "Nadam se da će takav stav prihvatiti i resorno ministarstvo te odobriti zapošljavanje još dvoje djelatnika", naglasio je ravnatelj NP Risnjak.

Za kvalitetno upravljanje strogim rezervatom potrebna je priprema strateške dokumentacije, a sreća je da će se kroz jedan europski projekt ove godine financirati planovi upravljanja za područje pod Naturom 2000, a u to se ubraja i strogi rezervat Bijele i Samarske stijene.

Pokrenuta je i inicijativa da Bijele i Samarske stijene UNESCO uvrsti na popis svjetske prirodne baštine. Poslušajte:

Zamke upravljanja strogim rezultatom, pripremio Nenad Lučić

Komentari