Bit će radno: milijarda i 250 tisuća kuna za vodno-komunalnu infrastrukturu

Bit će radno: milijarda i 250 tisuća kuna za vodno-komunalnu infrastrukturu

Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka

Ugovori o sufinanciranju "Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u riječkoj aglomeraciji" potpisani su danas u Salonu Grada Rijeke. Vrijednost bespovratnih EU sredstava je milijardu i 250 milijuna kuna, a u aglomeraciji su grad Rijeka, općine Viškovo, Čavle i Jelenje te grad Kastav.

Ministar zaštite okoliša i enegretike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor KD "Vodovod i kanalizacija" Rijeka Andrej Marochini potpisali su tri ugovora o sufinanciranju i bespovratnim sredstvima "Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u riječkoj aglomeraciji".

Pravo bogatstvo za ljepše i zdravije ekološko sutra stiglo je danas u Rijeku. O vrijednosti projekta ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kaže: "Milijardu 761 milijun 563 tisuće 462 kune - ne govorim to slučajno. Nakon Pelješkoga mosta ovo je drugi najveći infrastrukturni projekt u Republici Hrvatskoj u ovoj financijskoj perspektivi koji će biti danas potisan."

Doista dobro obavljen posao, za primjer svima, pripreme su trajale osam godina, svi su dali svoje. "Za realizaciju ovog projekta trebalo je izdati više od 100 lokacijskih dozvola, više od 120 građevinskih dozvola, a sve to govori o zahtjevnosti ovoga projekta", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kad radovi krenu, a mogli bi krajem godine, umjesto sadašnjih 68 posto priključenih, na kanalizacijskoj će mreži biti 93 posto stanovništva - upravo ono što i EU traži, a nije zanemariva ni spoznaja o zaposlenosti građevinara. Slijedi realizacija, kaže Obersnel i dodaje: "Izgradnja novog Centralnog uređaja za pročišćavanje i tih 200 kilometara kanalizacije i 100 kilometara vodovoda što znači da će biti puno kopanja." Rezultate svega riječka aglomeracija vidjet će 2023. godine. Poslušajte:

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u riječkoj aglomeraciji, pripremio Josip Krmpotić

Komentari