Bjeloruski veleposlanik i HGK: trgovinska razmjena još uvijek je slaba

Bjeloruski veleposlanik i HGK: trgovinska razmjena još uvijek je slaba

Sastanak s veleposlanikom Bjelorusije (Foto: HGK - ŽKR)

Veleposlanik Republike Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj Ponomarev Alexander Leonidovich posjetio je danas Hrvatsku gospodarsku komoru - Županijsku komoru Rijeka. Primio ih je predsjednik HGK – ŽKR Vidoje Vujić.

Na sastanku je predstavljen gospodarski potencijali Primorsko–goranske županije, a predsjednik HGK-ŽKR Vidoje Vujić naglasio je da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Bjelorusije još uvijek slaba.

Posebno je naglašeno da su prema podacima Gospodarske mreže HGK u 2017. godini s Republikom Bjelorusijom poslovala ukupno 44 poslovna subjekta. Od toga 26 izvoznika, a 18 uvoznika. Vrijednost izvoza 2017. godine iznosi 66,8 milijuna kuna, dok je vrijednost uvoza 57,3 milijuna kuna.

Prvih 5 poslovnih subjekata u Hrvatskoj po vrijednosti izvoza i uvoza u Bjelorusiju čine tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d., Pliva Hrvatska d.o.o., JGL d.d., Kamen d.d. te STSI d.o.o.

Veleposlanik Ponomarev Alexander Leonidovich naglasio je da vidi velike mogućnosti suradnje s Hrvatskom, posebno sljedeće godine kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije te kada će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture. Također, dodao je da je Minsk domaćin Europskih Igara u 2019.

Aleksei Smirnov, savjetnik veleposlanika, održao je prezentaciju gospodarskog potencijala Republike Bjelarus u kojoj je istaknuo da je trenutno Bjelorusiji glavni trgovinski partner Rusija te da će fokus u 2020. godini biti diversifikacija trgovinskih partnera te jača suradnja sa zemljama Europske unije.

Komentari