Blagdan Tijelova u spomen na Veliki četvrtak

Blagdan Tijelova u spomen na Veliki četvrtak

Tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom (Foto: Wikipedia)

Danas je blagdan Tijelova. Za katoličku Crkvu, Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV., no tek se u 14. stoljeću raširilo po čitavom zapadnom kršćanstvu.

Blagdan Tijelova u svim će župama svečano biti proslavljen misama i tradicionalnim tijelovskim procesijama. Mise se održavaju prema župnom rasporedu. U župi sv. Mateja na Viškovu velika procesija u kojoj će sudjelovati predstavnici lokalne vlasti, KUD „Halubjan", udruge i dječji vrtići održat će se u 10 sati.

U Hrvatskoj je blagdan Tijelova neradni dan, a blagdanski vodič pogledajte ovdje.

Komentari