Blagdan Velike Gospe: katolici slave Marijino uznesenje

Blagdan Velike Gospe: katolici slave Marijino uznesenje

Lanjska proslava blagdana u Svetištu Majke Božje na Trsatu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Velika Gospa katolički je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine 15. kolovoza. Taj je dan u Hrvatskoj državni blagdan.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo, a nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija, stara kao i samo kršćanstvo.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom, po završetku svoga zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata". Kroz povijest zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata). Ona je Hrvatima ono što je, primjerice, Ircima sv. Patrick.

Veliki potencijal vjerskog turizma

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju ona u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu i Voćunu. U marijanskim svetištima ove se godine očekuje oko pola milijuna posjetitelja, procjenjuju u Ministarstvu turizma. Vjerski turizam u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate i ima veliki potencijal za razvoj, napominju u Ministarstvu.

Svetište Gospe Sinjske obilježava 300. obljetnicu, pa se u Sinju očekuje mnoštvo posjetitelja, a tamo će euharistijsko slavlje, kako je najavljeno, predvoditi kardinal Josip Bozanić.  

Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici prošle je godine posjetilo oko 50 tisuća hodočasnika, a ove godine predviđaju da će ih doći i više. Podjednako toliko hodočasnika očekuju i Svetištu Majke Božje Trsatske, kao i u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Svetište Gospe od suza u Pleternici kod Požege ove godine slavi 60. obljetnicu štovanja Gospe od suza i 10. obljetnicu proglašenja Pleternice svetištem, pa se i tamo se očekuje veći broj hodočasnika no lani.

Iz Hrvatske u velika svjetska marijanska svetišta

Zanimanja za ta svetišta, osim kod domaćih vjernika, ima i na stranim tržištima, pogotovo među Španjolcima i Poljacima, ali i kod turista iz SAD-a, te oni, po dolasku u Hrvatsku, često posjećuju i takva mjesta. 

I u ostalim marijanskim svetištima u Hrvatskoj, a poznatijih je više od 20, kao i u drugim svetištima, crkvama i katedralama, za blagdan Velike Gospe mogu se očekivati pojačani dolasci domaćih i stranih vjernika, pogotovo na obali i otocima, gdje u ovo vrijeme još uvijek ima jako puno turista.

Najveći dio ih dolazi u vlastitoj organizaciji, dio dolazaka organiziraju župni uredi, nešto manje putničke agencije, a kao i svake godine dio hrvatskih vjernika za blagdan će otputovati u neka od poznatijih svetišta Majke Božje u svijetu, poput Lourdesa, Fatime, Loreta ili Međugorja.

Komentari