Bogata izložbena ponuda Opatije: Kavurić, Littrow i Krilati kotači

Bogata izložbena ponuda Opatije: Kavurić, Littrow i Krilati kotači Bogata izložbena ponuda Opatije: Kavurić, Littrow i Krilati kotači
Foto: Hrvatski muzej turizma Foto: Hrvatski muzej turizma

Željeznička stanica u Matuljima (Foto: Hrvatski muzej turizma)

"Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere - 145. obljetnica željezničke pruge Beč - Opatija - Rijeka i Budimpešta - Rijeka i 110. obljetnica opatijskog tramvaja" - to je naslov izložbe što je Hrvatski muzej turizma otvara u opatijskoj Vili Angiolini, u 20 sati. Ali to nije sve:

Umjetnički serijal "Akademici u Opatiji" nastavlja se i u turističkoj sezoni: u Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" predstavljena je Nives Kavurić Kurtović. Izložba je hommage slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. Do 3. kolovoza publika se može upoznati s njenim ranim radovima i onima nastalima tijekom njenih posljednjih deset godina života.  

Bez dobrih prometnih veza ne bi bilo razvoja opatijskog turizma, ali ni riječke luke. Stoga Hrvatski muzej turizma izložbom "Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere" podsjeća na značajne obljetnice: 145. obljetnicu željezničke pruge Beč – Opatija – Rijeka i Budimpešta – Rijeka i 110. obljetnicu opatijskog tramvaja. 

Željeznička veza Rijeke i Opatije s tada već postojećom prugom Beč – Trst dovršena je 1873. godine. Društvo južnih željeznica zaslužno je za izgradnju i svečano puštanje u promet. 

Izložba "Na krilatim kotačima..." u Vili Angiolini traje do 30. srpnja, a vila je otvorena od 10 do 13 i od 17 do 21 sat.

Iste godine puštena je u promet i željeznička pruga koja je Rijeku povezivala s Karlovcem tj. Zagrebom i Budimpeštom, pa je i Opatija dobila željezničku vezu s Bečom, Budimpeštom, Zagrebom, Trstom, Ljubljanom i ostalim gradovima na trasi pruge. 

1900. godine počele su pripreme za uvođenje električnog tramvaja od željezničke postaje Opatija – Matulji do Opatije. Polazna stanica trase nalazila se u Matuljima, na 212 metara nadmorske visine, a zatim se pruga spuštala prema obali prateći pretežito glavnu cestu sve do okretišta u Lovranu. Prtljaga se vozila posebnim vagonima, a tijekom ljeta koristili su se otvoreni vagoni. 

Leontine von Littrow koja se potpisuje isključivo kao Leo Littrow, kako je navedena i u brojnim katalozima i novinskim napisima, slikarica je kvarnerskih i dalmatinskih marina, pergola, vrtova i parkova.

Hrvatski muzej turizma i Hotel Miramar zajednički su organizirali izložbu "Leontine von Littrow – Impressionistin des Südens, Triest 1856 – 1925 Abbazia (Opatija)" što je postavljena u hotelu. 

Leontine von Littrow (Trst, 1855. – Opatija, 1925.) kći je riječkog lučkog kapetana i pomorskog inspektora, koja je od djetinjstva do kraja života živjela u Rijeci i Opatiji.

Slikanje je učila kod pariškog slikara Jeana d’Alheima, a u gotovo pola stoljeća umjetničkog djelovanja razvijala se od početničkog 'romantizma', preko plenerizma i impresionizma, do ekspresivnog slikanja primorskih i dalmatinskih krajolika. Mnogo je izlagala, a poseban uspjeh bile su njene samostalne izložbe u Londonu od 1896. do 1904. godine.

Komentari